Србија

ШТА СЕ ТО СПРЕМА НА КИМ? Севером парадирају наоружани специјалци

Парадирање Аљбина Куртија са до зуба наоружаним специјалцима севером Косова и најавом да је из буџета издвојено четири милиона евра за изградњу кућа Албанцима у четири српске општине на Северу превазишло је само застрашивање Срба и открило намеру да се промени етничка структура на северу, каже Зоран Анђелковић.

Председник привремених приштинских институција Аљбин Курти обишао је у среду север Косова и Метохије, односно четири српске опште Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северну Митровицу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Промена етничке структуре

Током обиласка, Курти се сусрео са албанским градоначелницима ових општина, а посета је протекла уз јаке снаге обезбеђења припадника специјалних косовских снага РОСУ и уз присуство дугих цеви.

Зоран Анђелковић, некадашњи председник привременог Извршног већа Аутономне Покрајине Косова и Метохије и председник Центра за мир и толеранцију, каже да је ово још једна провокација Срба на Северу али и на целом Косову и Метохији.

„Ово је део дневних провокација Куртија које он очигледно смишља како би застрашио што више Србе и етнички очистио Косово.

Са данашњом најавом и одлуком да ће на северу финансирати изградњу кућа за Албанце јасно показује да му није довољан апартхејд који је завео на Северу већ и да има намеру да промени етничку структуру у тим општинама.

Издвојио је буџета четири милиона евра да прави куће за Албанце на северу Косова ,“ каже Анђелковић.

Он додаје да је ова Куртијеваова посета уз толико специјалаца и оклопних возила само додатна демонстрација силе.

„Намера му је да провоцира и застрашује Србе, ако нема други начин онда то ради психолошки како би их натерао да напусте Косово. Куртију је мало што је до сада протерао толико Срба, већ би очигледно да их све протера,“ каже наш саговорник.

Застрашивање Срба

Анђелковић не мисли да Куртијева посета Северу има везе са најављеним изборима који би требало да се одрже у ове четири српске општине на северу него, како каже, једноставно са његовом намером и планом да сваки дан, на било који начин, Србима стави до знања да нису пожељни.

„Он на дневном нивоу смишља како да се Срби злостављају. То је континуирана активност Куртија не само на Северу већ на целом простору Косова и Метохије.

И то ће да ради сваки дан изнова – да ли хапшењима, протеривањима, злостављањем, одржавањем стања апартхејда уз помоћ албанских градоначелника који су то постали са подршком на изборима која је била на нивоу статистичке грешке и без учешћа и воље Срба.

Ту је и забрана увоза робе, лекова, избацивања динара из платног промета и тако даље. Тако да је је списак дугачак,“ закључује Анђелковић.

Оштре реакције

На долазак Куртија не север Косова оштро је реаговала и Српска листа и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Из Српске листе су саопштили да посета Куртија северу Косова има за циљ дестабилизацију ситуације на терену и изазивање тензија, уз упозорење да је његов обилазак Севера „парадирањем уз стотину до зуба наоружаних албанских специјалаца по северу Косова и Метохије узнемириое Србе на Косову и Метохији који су са гнушањем посматрали овај игроказ“.

Петковић је истакао да Курти жели да изазове нове тензије на Северу и да је овим потезом показао да га не занимају никаква нормализација и деескалација.

Извор: Медији