Србија

ПОДИГАО СРБИЈУ НА НОГЕ! Вучић: „Мислим да знам шта Путин чека – то ме брине“

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се вечерас на дешавања у Украјини, рекавши да Србија жели да што пре дође до мира, и изразио је своје бриге.

На почетку се осврнуо на изјаву Сергеја Лаврова да би Београд био добар град за преговоре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Што се нас тиче, ми би волели да дође што пре до мира. Не мешамо се, склонили смо се, ако неко мисли да смо ми добро месту, ми смо ту“, рекао је председник Србије на самом почетку разговора.

Навео је да је много пута разговарао са Лавровим, и да он добро разуме ствари.

„Исто као и са амбасадором Боцан-Харченком и украјинским амбасадором Олександром Александровичем. Они добро разумеју и Србију и наше односе, и одлично говоре српски. Ми немамо амбасадора који говори украјински на пример“, рекао је Вучић.

Осврнуо се и на данашњу причу о ухапшеној снајперисткињи која је наводно ухваћена јер је убила 40 Украјинаца.

Навео је да су се данас уплашили када су видели у регионалним медијима вест ухапшена снајперисткиња.

„Није то проблем када објави ‘Аваз’, пошто ће они демантовати. Али хрватски и неки медији у Црној Гори неће демантовати“, рекао је председник.

Истако је да је она у затвору у Србији због трговине дрогом.

„Ја се питам да ли је она у Забели, или у Краматорску? Рекао сам да провере више пута. Она је код нас у затвору. Та врста лажи, на које морате стално да одговарате, а никада не вреди када одговарате. Увек се тај деманти чује пет пута слабије од њихове лажи. Можете да мислите какву то штету наноси Србији и српском народу, посебно на западу“, рекао је.

Председник каже да то говори о бескрупулозности оних који не могу да се освете Русији, па нападају Србију.

„Не могу да уништите наше економске успехе – немам снаге да одговарам Куртију, Ђукановићу…“
Како је навео за нас је важно да се концентришу на економију.

„Све то што ми радимо, оно што не можете да потрете и да уништите су наши економски успеси. То су пруга Београд-Нови Сад, пруга Београд-Ниш коју радимо. Наши успеси су нове болнице, стадиони, веће плате. Наши успеси су плате за које верујемо да ће бити веће од 1.000 евра, пензије од 500 евра. То је наш одговор. Ја немам снаге да одговарам Куртију, Ђукановићу и осталима“.

Истакао је да Бошњаци много пропатили, и да разуме њихов бол, иако то није популарно да се каже.

„И ту чак и када претерају и пренагле, ћути и пусти. Боље је тако. Али постоје неки који на сваки начин гледају да ураде нешто против Србије. И онда ако говорим о њима сваки дан направићу звезде од њих, само хоће да постану важни преко Србије и Вучића“, казао је Вучић

„Ситуација у Украјини иста је као и у Југославији“

Вучић се осврнуо на изјаву једног опозиционог лидера, који је рекао да ће бити лоше ако уведемо санкције, а да ће бити још горе ако не уведемо Русији.

„Цитирали су и руски медији изјаву када сам поменуо Астерикса и Обеликса. Да смо ми једно мало племе које се одупире. Ми смо овде имали пљачкашку приватизацију, за шта смо сами криви због руководства које смо бирали. Али смо имали и притиске из иностранства, где су нам тражили да се повинујемо и признамо Косово, и да ће онда све бити у реду. Кроз много тога смо ми прошли, и зато данас имате једну шизофрену ситуацију у Србији. Стварно, Украјинцима није лако, и било би нормално да разумемо њихову патњу. А један део наших људи свим срцем навија против Украјинаца, зато што је НАТО нас бомбардовао“, рекао је.

Истакао је да је иста ситуација у Украјини и Југославији, и додао да у Србији нема хистерије, иако има навијања.

„Задовољан сам што људи у Србији не мрзе никога. А да ли има навијања и необјективности, има и због тога нисам посебно срећан. Али то смо ми Срби. Тако и у фудбалу, ако не скачемо поред телевизора, ништа нисмо урадили“, рекао је Вучић.

Нагласио је да полиција Албаније неће ни дозволити отварање бирчаких места и да ће напасти, као и да зна да Срби то неће трпети и да ће узвратити. „Курти је тражио само да ми признамо де факто Косово, е нема тих гласова за које ћеш да добијеш независност Косова“, казао је председник.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92