Свет

УДАРНА ВЕСТ! Америка извела напад!

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе извеле су напад дроном против једног припадника такозване Исламске државе (ИД-К) у источном Авганистану, који је радио на планирању напада на аеродром у Кабулу у којем је погинуло 13 америчких војника и више од 170 цивила, а председник САД Џозеф Бајден зарекао се данас да ће Америка пронаћи све одговорне и казнити их.

Председник САД је током емотивног обраћања нацији потврдио да је издао наређење Пентагону да припреми планове за одмазду и ударе на припаднике организације која стоји иза смртоносног напада, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У међувремену, америчка војска је саопштила да је у нападу беспилотних летелица на мету у источном Авганистану, у провинцији Нангахар, успела да ликвидира планера напада на аеродром у Кабулу који припада фракцији тзв. Исламске државе (ИС-К), пренео је ББЦ.

– Према првим информацијама, убили смо особу која нам је била мета. Не мислимо да је било цивилних жртава – саопштено је из Пентагона.

Убијени организатор самоубиулачког напада био је припадник фракције Исламске државе из покрајине Корасан – ИС-К и радио је на планирању „будућих напада“, изјавио је за Глас Америке један високи званичник Пентагона.Он је додао да је дрон полетео у мисију из америчке базе у региону Блиског истока, али ван Авганистана.

Брзина којом је америчка војска узвратила ударац тзв. ИС-К показује да Пентагон стално прати активности те терористичке организације и да користи вишегодишње искуство у извођењу напада на екстремисте у удаљеним деловима света.Међутим, такође показује и границе америчке моћи да елиминише екстремистичке претње, па неки аналитичари упозоравају да ће екстремисти имати већу слободу кретања у Авганистану сада када су талибани преузели власт, преноси Асошиејтед прес.

Процењује се да је у последње две недеље из Авганистана евакуисано више од 100.000 људи, а рок који су САД одредиле својим снагама да напусте Авганистан истиче у уторак, 31. августа.

 

Извор: Танјуг