Свет Србија

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Шведска укида све мере, а Србију од тога дели само једна ствар!

Шведска 29. септембра укида готово све преостале епидемиолошке мере, објавили су званичници на данашњој конференцији за новинаре.

Одлука о скорашњем укидању ионако благих мера темељи се на високој стопи вакцинисаних и ниској стопи смртних случајева од ковида 19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До 7. септембра у Шведској је две дозе вакцине примило 70 одсто одрасле популације, а укупно 81,6 одсто грађана старијих од 18 година примило је барем једну дозу.

Према подацима ECDC-а, Шведска у посљедње две недеље има трећу најнижу стопу смртности од ковида 19 у Европи (иза Лихтенштајна и Словачке), а такво стање траје још од почетка лета.

„Дуго смо били присиљени да живимо под ограничењима како бисмо заштитили животе и здравље грађана. Захваљујући успешној кампањи вакцинације, далеко смо догурали и сада је наше друштво у бољој ситуацији. Зато идемо према нормалној свакодневици, према заједници у којој неће бити никаквих ограничења. Проценили смо да ограничења имају мали учинак на сузбијање инфекције“, рекла је министарка јавног зфравља Лена Халенгрен, најављујући ублажавање мера.

Од 29. септемба више нема ограничења.

Укидају се и ограничења приватних окупљања у затвореном, на којима није могло бити више од 50 особа.

Највеће изненађење је повлачење препоруке за рад од куће, што значи да ће многа предузећа, јавне и државне установе након пуних годину и по дана позвати запослене да се врате у канцеларије.

„Показало се да је вакцинација битна, и да је дала резултате. Имамо добру покривеност и јасно видимо учинак вакцинације. Имамо најнижу стопу смртности у Европи. Вакцинисане особе од 29. септембра могу да живе као и пре, док они који нису вакцинисани, ризикују да добију озбиљну болест“, рекао је директора Института за јавно здравље Џон Чарлсон.

Зараза у Шведској, наиме, није нестала и дневни просек је нешто више од хиљаду новозаражених.

Према Чарлсоновим речима, оболевају углавном особе које нису вакцинисане, па се интензивна кампања вакцинације наставља у свим узрастима, а посебно међу тинејџерима од 16 до 18 година.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR