Србија

ИЗБИО СКАНДАЛ У КОВИД БОЛНИЦИ! Средство за дезинфекцију сипали у респираторе!

Средство за дезинфекцију, пропустом особља задуженог за испирање посуда у којима се припрема овлаживач кисеоника, доспео је у респираторе два пацијента хоспитализована у Ковид болници у Крушевцу

Захваљујући благовременој реакцији медицинских радника који су уочили да постоји проблем са дестилованом водом, спречене су последице по оболеле прикључене на апарате за механичку вентилацију. Након овог инцидента, пооштрена је процедура припреме раствора за овлаживање кисеоника, што укључује именовање особе надлежне за контролу чистоће посуде која се за ту сврху употребљава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор нишког Универзитетског Клиничког центра Зоран Перишић, истиче да ниједном пацијенту није било угрожено здравље, јер је проблем примећен на време.

– Раствор за овлаживање кисеоника је дестилована вода која се припрема у нашем одсеку за хемодијализу у болници у Крушевцу. Раствор се припрема у посебним посудама које се сваки пут дезинфикују. У суботу сам обавештен да се претходне ноћи десило да средство за дезинфекцију није било потпуно уклоњено, а да је у посуду сипана дестилована вода за респираторе. Наглашавам, да се та течност не сипа у централни систем, него у резервоаре за сваки респиратор за појединачне пацијенте. Дезинфекциона течност је имала исту конзистенцију и боју као и дестилована вода, али је приликом сипања раствора у респиратор другог пацијента, примећено да му је мирис другачији. Одмах је све заустављено тако да пацијенти тај раствор нису инхалирали и никакве штете по њих није било. Да су удахнули дезинфекционо средство, сигурно би имали снажну иритацију али је благовременом реакцијом то спречено а цела серија која је спремљена у том акту, је повучена – објашњава Перишић.

Како би се установило на који начин је дошло до пропуста а нарочито да би се убудуће спречили, у Ковид болници у Крушевцу је обављен надзор.

У понедељак сам са својим сарадницима урадио ванредни инспекцијски надзор а у уторак је била и Здравствена инспекција. Надзором је установљено да је направљена грешка приликом приликом испирања посуде јер није уклоњена комплетна количина дезинфицијенса. Колика је била концентрација тог средства, да ли је било опасно, агресивно, то не могу да кажем. Важно је да је на време препознато јер дестилована вода не сме да има промене ни у боји, нити у мирису ни укусу – каже директор нишког УКЦ.

Истиче да је искључена могућност да је дошло до случајне замене боца дестиловане воде и дезинфицијенса.

– Посуда у којој се припрема раствор има педесет литара, а дезинфекциона средства стижу у паковањима од један, пет и десет литара. Немогуће их је заменити. Са друге стране, да је концентровани дезинфицијенс доспео у респиратор, то би имало тренутне последице по пацијенте који већ имају надражену респираторну слузокожу – рекао је Перишић.

– Од двојице медицинских техничара који су одговорни за тај посао узете су изјаве. Сигурно је да није било никакве намере, али немара вероватно јесте. Важно је да смо спречили последице и предузели мере да се то више никада не деси одредивши особе које ће вршити контролу чистоће посуде у којој се припрема раствор. Користимо дестиловану воду јер она мора да буде без соли, деминерализована, не можемо да употребљавамо слане растворе јер би они оставили трагове на цевима. У сваком случају, раствор ће се спремати под већим надзором како би се избегла свака могућност да се ова ситуација понови – наводи први човек нишког УКЦ.

Наглашава да је ово једини инцидент за десет месеци рада Ковид болнице Крушевац.

– То јесте инцидент, али понављам, најважније да никаквих последица није било јер је особље раговало на време – казао је Перишић.

На питање новинара Телеграфа, да ли ће медицински техничари који су начинили пропуст сносити консеквенце, Перишић је казао да очекује да ће бити дисциплинских мера али да ће о томе одлучити директор Ковид болнице у Крушевцу Владан Цветановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс