Србија

Језиво упозорење! СРБИЈУ ЧЕКА НОВА ПАНДЕМИЈА! Корона ће за собом оставити велике ПОСЛЕДИЦЕ

Србија годишње због кардиоваскуларних болести изгуби више од 50.000 становника. Болести срца су са учешћем од 51,8% водећи узрочник смртности у Србији. Корона ће додатно погоршати ствар, па ћемо се у наредним годинама суочити и са епидеимом смртности од срчаних болести и све већим бројем пацијената.

Тежи долазак до лекара, избегавање превентивних прегледа, али и тешке последице које корона оставља на срце – проблеми су који ће тек оставити трага на здравље грађана и целокупни здравствени систем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Корона утиче на кардиоваскуларни систем и оштећује срчани мишић. Последице су појава миокардититиса, поремећај срчаног ритма, поремећај регулације притисака – каже председник Удружења за неурокардиологију Србије и шеф Неурокардиолошке лабораторије КБЦ „Бежанијска коса“ Бранислав Миловановић.

Он истиче да 10 посто пацијената има постковид синдром, па ће самим тим бити и велики број пацијената који ће се борити са оштећењем срца.

– Немачко истраживање показује да корона у високом проценту оставља промене на срчаном мишићу. 10 до 20 посто таквих пацијената ће имати озбиљне последице за цео живот. Има и оних пацијената којима су ошетечени и рецептори за регулацију крвног притиска. Све су то нови кардиоваскуларни пацијенти – упозорава др Миловановић.

Кардиохирург из Клиничког центра Србије Светозар Путњик каже да Србија има терет кардиоваскуларних болести. Последица тога је и 40 пацијената који чекају на трансплантацију Срца.

– Трансплантациони програм је успорен протрклих годину и по дана, за време короне смањио се и број донора и број процедура . Јако смо погођени ковид кризом – каже др Путник.

И он сматра да ће корона оставити последице и повећати број пацијената са срчаним тегобама.

– Смањена достпност лекара у здравственом систему, сада ка да ми опет имамо ковид режим сигурно да може да утиче на лечење и других болести. Сигурно да ћемо ми те резултате тек видети у наредном петогодишњем периоду и онда ћемо моћи да причамо о неким озбиљнијим статистикама и томе колико је то утицало на смртност, болести и дужину живота. То ће сигурно имати утицаја – процењује др Путник.

Каже да се у Клиничком центру Србије труде да сви кардиолошки пацијенти којима је помоћ неопходна и којима је живот угрожен буду на време збринути и оперисани.

– Наравно да буде проблема, деси се с неки пацијент буде позитиван, па морате да празните целу собу и да пребацујете пацијенте у ковид болнице, било је и кекара и сестара које су се разбољевале. Ми се трудимо да идентификујемо пацијента са листе чекања који су непосредно животно оштећени. То није лако, јер сви који чекају операцију срца су болесни људи и те операције не могу да се у недоглед одлажу – поручује саговорник.

Он пацијентима поручује да без обзира на опрез због инфекције и страхове морају да воде рачуна о свом здрављу.

– Морају људи да се јављају лекарима, ми смо им на располагању – поручује кардиохирург.

 

 

 

 

 

 

Извор: Нова.рс/Srbijadanas.com