Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Бивши премијер под истрагом за противзаконите исплате

Бивши премијер Француске Франсоа Фијон, који је уложио жалбу на петогодишњу казну затвора због проневере јавних средстава, поново је под истрагом финансијског тужиоца због исплата свом асистенту.

Француски медији известили су да тужилаштво истражује да ли је Фијон, када се вратио на место посланика након премијерског мандата, прекршио закон плативши асистенту који му је помогао да напише књигу ,објављену 2015. године, из јавних средстава, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његов адвокат Антоњин Леви оптужио је канцеларију Државног финансијског тужиоца (ПНФ) за лов на вештице и рекао да Фијон, који је био премијер под председништвом Николе Саркозија од 2007-2012, није починио никакву грешку.

„Не говоримо о роману, нити о фикцији, то је књига која изражава политичку визију законодавца. Ако политичар не може да напише политичку књигу, која је сврха бити посланик „, рекао је Леви за телевизију БФМ.

Француски законима је забрањено коришћење јавних средстава за плаћање појединаца у приватне сврхе, а Фијон је већ 2020.године осуђен на пет година затвора, од чега три године условно, зато што је државна средства користио за исплате супрузи и то за послове које она никада није радила.

Његова супруга добила је три године условно, а обоје ће морати и да плате казну од 375.000 евра ,али се Фијон жалио на пресуду, па се за извршење чека одлука суда у том поступку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг