Свет Србија

Обрт! ПУТИН И БАЈДЕН УЛАЗЕ У ИГРУ РАСПЕТЉАВАЊА КОСОВСКОГ ЧВОРА: Стејт департмент и Москва већ лупили пацке Албанцима!

САД ће се, након краха дијалога уз посредовање ЕУ, сасвим сигурно снажније ангажовати на решавању косовског питања, а по свој прилици, промена формата убациће у причу још једног веома заинтересованог играча – Русију, оцењују аналитичари

Најава Стејт департмента да ће се САД ангажовати на смањењу тензија на Косову и Метохији поуздан је сигнал да је Вашингтон спреман да истисне Брисел и ускочи у дијалог Београда и Приштине. Иако америчка стратегија по питању косовске државности не иде наруку Србији, сва је прилика да ће промена формата дијалога убацити у причу још једног веома заинтересованог играча – Русију, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Забринути због кризе

Међународни фактори су очигледно заокупљени кризом на северу Косова и Метохије, где већ десет дана траје протест Срба због одлуке Приштине о замени регистарских таблица и распоређивања специјалних снага косовске полиције РОСУ на административним прелазима Јариње и Брњак. Из америчког Стејт департмента јуче је стигла порука да ће САД, у сарадњи са ЕУ, НАТО и Београдом и Приштином, покушати да предузму неодложне кораке како би се зауставила ескалација тензија, омогућио даљи напредак дијалога под окриљем ЕУ и спречио негативан утицај на свакодневни живот грађана.

Москва је поручила да је забринута због кризе. Руско министарство спољних послова позвало је НАТО и ЕУ да убеде Приштину да повуче своје специјалне снаге са севера Косова.

– Још једном истичемо: снаге НАТО за Косово и Мисија ЕУ имају неопходан мандат да спрече безакоње, па стога имају сву одговорност за заштиту цивила, обезбеђивање мира и безбедности. Потребно је извршити енергичан притисак на администрацију у Приштини како би је приморали да повуче своје снаге безбедности са севера Косова и спречи да се ситуација претвори у отворени сукоб – упозорила је портпаролка руског МСП Марија Захарова.

Генетска грешка

Професор међународних односа Срђан Перишић каже за Курир да ће се САД, након краха дијалога уз посредовање ЕУ, сасвим сигурно снажније ангажовати на решавању косовског питања.

ЕУ је на овом пољу доживела пораз. Показало се да Брисел у више наврата није имао одговор на понашање Приштине, која је сваки пут кад је долазила на дијалог сервирала своју политику свршеног чина. То што Вашингтон критикује Приштину без праве је садржине, јер не треба бити наиван и очекивати да уплив Америке иде наруку Србији. Не заборавимо да је заокруживање косовске независности жеља и циљ Запада. Чак и кад није формално била укључена у дијалог, Америка је све време радила на формирању војске Косова. Међутим, ово је повољна ствар за нас ако се има у виду промена формата дијалога. Јер, уколико се САД укључе у дијалог, укључиће се и Русија. Одлазак руског амбасадора у Србији на административну линију јасна је порука Београда, али и Москве, која је веома заинтересована да уђе у тај дијалог – објашњава наш саговорник.

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић наглашава за наш лист да бриселски формат дијалога има генетску грешку, јер је у њему од свих геополитичких фактора заступљен само један – Запад, односно НАТО.

– Јасно је да САД неће мењати свој једнострани прилаз. Нема драме око њихове стратегије, она остаје стратегија отимања Косова и газдовања Балканом. Са ЕУ се показало да нема решења. Нема одрживог, праведног и уравнотеженог решења без Резолуције СБ УН и учешћа Русије и Кине. Све док се Руси равноправно не укључе у дијалог, нема стабилности Европе. Ако Балкан није стабилан, није стабилна ни Европа. Зато је за Запад важно да Русија директно учествује у решавању косовског питања, а о важности за Србију да и не говорим – каже Јовановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс