Србија

ПОНОВО ЋЕ БИТИ ЗАТВАРАЊА? Огласио се имунолог Срђа Јанковић и открио све!

„Неприхватљиво је да здравствени радник зарази пацијента“, сматра имунолог Срђа Јанковић и истиче да се сви у Кризном штабу залажу да вакцинација лекара буде професионална и етичка обавеза.

– Мислим да би то тако требало да буде и схваћено. Надам се да ће превагнути тај став – рекао је Јанковић за ТВ Прва након случаја у коме је лекар у болници ковидом заразио пацијента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли би подржао суспекцију тих здравстених радника, Јанковић је потврдно одговорио и навео да би тиме требало да се баве Лекарска комора и институције које воде рачуна о професионалној етици.

Јанковић је рекао да је сигурно да одређене рестриктивне мере у тренутној епидемиолошкој ситуацији, могу да буду једне од опција, али и поручио да је однос броја заражених и хоспитализованих сада промењен.

То је, пре свега захваљујући вакцинацији, каже Јанковић, истичући да лично сматра да би сви невакцинисани требало да имају обавезно тестирање на ковид како би приступили окупљањима.

– Затварање није пожељно у овом тренутку, то је изнуђено решење. С друге стране не можемо ни да пустимо да епидемија иде неконтролисано – упозорио је Јанковић.

Имунолог каже и да се клиничка слика са делта варијантом у просеку није променила, те да може да се каже да је сада нешто блажа.

– Због вакцинације становништва не можемо да тврдимо да је вирус заиста ослабио. Много више људи долази у контакт са вирусом и он је постао заразнији. Има младих са тешком клиничком сликом, то је ретко, а код деце то је срећом екстремно ретко, али знамо да постоје компликације које желимо да избегнемо – рекао је Јанковић.

Навео је и да се сада не може очекивати да ћемо проћи без претварања нековид капацитета у ковид, што, напомиње, опет повлачи додатне проблеме за оне који болују од других болести.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Телеграф