Православље

ПРАВОСЛАВНО ВЕРОВАЊЕ: Ако се кућа не освешта,ево од чега нема заштиту

Најбитније обележје једног хришћанског и православног дома, пре свега, јесте да је дом освештан. Када се једна кућа или стан сагради, окречи, улепша, када се наместе ствари и када у њему православна породица започне живот, потребно је извршити освештавање дома.

– Сваки хришћанин када започне градњу куће, треба да позове свештеника који ће да освешта темеље. Он самим тим позива Господа у помоћ. Када се породица усели у кућу, опет се зове свештеник и изговара се молитва за благодат свих укућана – рекао је отац Јова.

Освештавање обавља парохијски свештеник. Обично се то ради пре подне, али може у свако доба дана. Овај чин је спојен са свечаним ручком, па га треба обављати у мрсним данима. Ако се освештавање обавља у посту, обавезно је спремити посну храну. У неким крајевима се на освештавање куће обавезно позива и кум.

На столу у најсвечанијој просторији где су иконе, постави се сто покривен столњаком, а на столу стоје свећа, кадионица, тамјан, чинија са водом за освештавање, босиљак, једна посуда са мало брашна, једна чаша уља, четири мале свећице које се на пале и лепе на зидове куће и један мали штапић, на врху обавијен ватом, за помазивање зидова освештаним уљем.

– Неће се кућа срушити ако се не освешта, али породица тада нема Божји благослов и остају незаштићени од деловања демона – додао је отац Јова.

У молитвама на освећењу, свештеник се моли за напредак дома, за здравље и срећу укућана, нарочито деце, за слогу, за љубав, разумевање међу укућанима и за свако добро које хришћани моле од Бога.

 

Извор: Београд.ин