Свет

ПРЕДСЕДНИК САОПШТИО: „Амбасадор се сутра враћа у Вашингтон са јасним мандатом“

Француски председник Емануел Макрон данас је на конференцији за новинаре у Паризу први пут говорио о споразуму АУКУС који су објавиле САД, Аустралија и Британија, и који је изазвао потресе у односима са традиционалним савезницима, потврдивши враћање највишег дипломатског представника у Америку

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да Европска унија мора да појача своје одбрамбене планове и учини себе „поштованом“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Европљани морају да изађу из своје наивности. Када смо под притиском, да показемо да такође имамо моћ и способност да се бранимо и једноставно учинимо да нас поштују – рекао је Макрон осврћући се на пакт АУКУС, преноси АП.

Као део овог пакта, Аустралија је отказала уговор вредан више милијарди долара о куповини француских конвенционалнх подморница и уместо тога набавиће америчка пловила на нуклеарни погон, док је у потезу без преседана, Француска као одговор на то позвала на консултације свог амбасадора у САД.

– Амбасадор Филип Етјен вратиће се сутра у Вашингтон са јасним мандатом – најавио је Макрон.

Он је нагласио да су се он и амерички председник Џозеф Бајден прошле недеље у телефонском разговору договорили о отварању свеобухватних консултација, чији је циљ стварање услова за обезбеђивање поверења између дугогодишњих савезника.

Макрон и Бајден ће пре сусрета у октобру поново обавити телефонски разговор

Макрон је рекао и да ће поново разговарати са Бајденом средином октобра, пре заказаног сусрета крајем следећег месеца у Европи.

Он је у свом обраћању истако да су САД велики историјски пријатељи и савезници Француске у погледу вредности, али да се у последњих 10 година Американци прво фокусирају на сопствене интересе који су усмерени на Кину и Пацифик.

– Морамо, као Европљани, преузети улогу у сопственој заштити. То није алтернатива савезништву са САД, нити замена за њега – нагласио је француски председник уз напомену да европски одбрамбени планови треба да иду уз НАТО.

Макрон се обратио непосредно након што је Француска потписала одбрамбени споразум са Грчком, по коме ће Атина купити од Париза три ратна брода у вредности од неколико милијарди евра.

Европска унија представила је раније овог месеца нову стратегију за јачање економских, политичких и одбрамбених веза у индо-пацифичком региону.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг