Србија

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК ОТКРИО СВЕ: Србима север Косова још у Рамбујеу, две велесиле су биле за то решење!

Амерички пуковник у пензији Даглас Мекгрегор у интервјуу за радио из Чикага навео је да се у Рамбујеу пред почетак бомбардовања Југославије, разматрала и „могућност да се север Косова где већински живе Срби припоји Србији и да су ту идеју одобрили Французи и Немци, али су САД одбациле такав план“

„Када погледате шта се дешава на Косову од првог дана до данас, све је то било предвидљиво. Пре почетка бомбардовања, у Рамбујеу су српски и албански представници одвојено пристали да учествују у разговорима. И то учешће би дало Србима део земље (Косово) од Митровице до ивице Србије. Тај део би постао трајни део Србије и ту би живела већина Срба. У том тренутку, и Французи и Немци су мислили да је то добро решење. Немци су хтели да уложе стотине милиона у то време марака да финансирају нове куће и насеља, да обнове градове за Србе и Албанце. Европљани су разумели, макар иза затворених врата, да су то ствари које су се радиле стотинама година уназад у Европи, али опет, онда смо се ми Американци умешали и реки не. Рекли смо да је то почетак нове Европе где ће свако бити принуђен да живи с неким с ким не жели. Створили смо нешто што је неодрживо решење, и принудили Србе на то да живе под албанским режимом, што је нешто што нису желели. Можда сада видимо и неки војни конфликт, јер српска војска сигурно неће чекати скрштених руку и дозволити да косовска парамилиција малтретира Србе”, наводи Мекгрегор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачки генерал плакао када је почело бомбардовање Србије
“Сећам се ноћи када је кренула кампања бомбардовања, били смо у штабу и немачком генералу са четири звездице кренуле су сузе да се котрљају низ образе, погледао ме и рекао: „Дагласе, ово је нешто што не би требало да радимо“. Онда се окренуо и напустио просторију. И британски и француски официри су мислили исто да је сулудо то што радимо, али политичари на Западу су то желели.

Клинтон није желео да интервенише у Босни

„Морам да кажем и да председник Клинтон није био за интервенцију у Босни, није желео да се уплиће, али сви око њега су гурали у том правцу пре свега потпредседник Ал Гор, државни секретар Медлин Олбрајт, саветник за националну безбедност Сенди Бергер и тако редом. Били су нестрпљиви да интервенишу. Када сам цртао мапе за генерала Кларка за разна територијална решења у Босни, стално сам говорио да је толико крви проливено, а ви очекујете да сада полете једни другима у загрљај, што је немогуће. На крају је Холбрук препознао да ипак не можете да натерате људе да живе заједно и сада имате то што имате у Босни. Мислио сам да је у Босни урађено привремено решење, а не трајно, али сви су инсистирали на томе да то буде трајно“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс