Србија

ХАОС НА КОСОВУ! Албанци побеснели: Курти, за ово што си нам урадио мораш да будеш кажњен – Ово је потпуно неприхватљиво!

Председник Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај оптужио је такозваног премијера у Приштини Аљбина Куртија да је данашњим споразумом у Бриселу нанео несагледиву штету Косову, због чега мора да буде кажњен

– Молимо косовску владу да одмах објави интегрални текст споразума о регистарским таблицама. Ако је истина да је влада пристала да се према северу понаша другачије од остатка Косова, ово је за нас потпуно неприхватљиво и кажњиво. Не може се утицати на унитарни карактер државе. Такође, бесни смо због поистовећивања специјалне полиције Косова са криминалним групама које су блокирале путеве на северу. То је прекршај и ударац суверенитету Косова! – написао је на Фејсбуку Рамуш Харадинај и додао:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Дакле, споразум да КФОР преузме очување реда на северу, када је ово ексклузивна компетенција државних институција и када је мисија КФОР-а војска, то је повратак и концесија против Србије и са озбиљним последицама по Косово. Премијер има дужност да разјасни народу о сваки детаљ овог споразума и хитно поднесе извештај Скупштини Косова. Нико нема мандат да потпише било какав споразум који може бити супротан суверенитету земље!

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да је српска страна у Бриселу прихватила, како је ЕУ саопштила, компромисни предлог за деексалацоију ситуације на северу Косова и Метохије.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се РОСУ повуку са Јариња и Брњака, симутано са уклањањем барикада, 2. октобра од 8 сати, и да се РОСУ повуку најкасније до 16 сати тог дана.

– Дошли смо до неке врсте компромисног решења за деескалацију ситуације на северу Косова, којим сам веома задовољан. Договорено је да се РОСУ повуку са Јариња и Брњака 2. октобра од 8 сати симултано са уклањањем барикада, најкасније до 16 сати – рекао је председник Србије Александар Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс