Србија

Обрт! ВЕШТАЧЕЊЕ ТЕЛЕФОНА ВОДИ ДО УБИЦА ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ? И без апарата могуће је открити доказе, питање је времена када ће полиција СТИЋИ…

Анализа базних станица мобилног телефона убијених Горана и Лидије Ђокић довела је полицију до њихових спаљених тела

Како је таква метода уродила плодом, тренутно се вештаче све поруке и сви позиви који су последњих месеци имали отац и ћерка и то би могло полицију да одведе до убице или више њих. Познато је да такође убијена Гордана Ђокић није имала мобилни телефон већ је користила само фиксни код куће и у мењачници. У прављењу профила извршиоца значајну помоћ треба очекивати од анализе базе података у којима су комуникације покојних.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећања ради, инспектори су уз помоћ оператера, даноноћном истрагом и анализом, дошли до локације на којој су последњи пут регистровани апарати оца и ћерке. Истим методама покушавају да утврде са ким су Ђокићи комуницирали и да на основу тога открију и идентитет убице.

– Ако покушам да анализирам чињеницу да код жртава нису пронађени њихови мобилни телефони, стичем утисак да је извршилац желео да отежа проналазак тела жртава пре него да онемогући ткривања њихове комуникације уопште, а и евентуално са њим. Да је убица оставио телефоне, Служба за истражне методе би лоцирала жртве, можда пре него што су запаљена тела. Јер не мора да значи да је све обављено у исто време, и убиство и склањање лешева и паљење. Служба може да лоцира телефон у пет квадрата. Мислим да је убица наивно веровао да тако прикрива комуникацију са њима – објашњава извор близак случају.

Бројеви говоре

Према речима саговорника, тачно може да се утврди сваки телефон који је био у том дану на том простору, како они који су коришћени, али и они који су били само упаљени. Инспектори могу да утврде да ли је и који број, рецимо из комуникације са њих двоје у претходних месец дана, тог дана био у том месту и да их није звао. За то је само потребно време.

Одношење телефона може се посматрати из три угла. Да не лоцираш жртве ако их није у први мах запалио, јер да их је оставио и они би изгорели, да мислиш како се тако не може сазнати с ким су комуницирали и да их продаш ако су неки вредни телефони – додаје саговорник.

Кад инспектори ураде све бројеве са којима је рецимо Ђокић комуницирао, сваки број који је у комуникацији са бројем из неке криминалне групе која је рађена видеће се.

– Полиција ће гледати да ли је неки од тих бројева, макар он био у Београду, рецимо био тог дана близу њих. То је безброј комуникација, треба огромно време и верујем у исход и рад полиције – каже саговорник.

Убица би лакше убио самог Ђокића него сво троје?!

Према његовим речима, инспектори могу да увежу телефоне криминалаца који су евентуално били у контакту са Ђокићем пословно, да виде рецимо која кола возе, било шта, да су плаћали паркинг са тих телефона или су легитимисани у неким колима. Та кола могу видети да ли их има на наплатним рампама тог дана, да су дошли у Алексинац и слично – појашњава саговорник.

Занимљиво је и то да је убица могао лакше да убије самог Ђокића него њих троје, али убиство све троје није случајно.

– Очигледно да је извршилац планирао своје кораке у извршењу свог злодела, досадашњи изостанак битнијег напретка у истрази иде у прилог тој тези. Извршилац је могао да буде неко ко је познавао породицу и на основу чега је дошао у позицију да елиминише препреке које би, да није тог познанства, знатно отежавале реализацију плана, а да се не увећа вероватноћа остављања валидних трагова – тврди извор.

Обдукција открила да је пуцано из два оружја

Отац, мајка и ћерка убијени су са по два хица у груди и главу. Тела су потом посута бензином и запаљена. Ватра је највише оштетила тело девојке, што је додатно отежало обдукцију. Пуцано је из два оружја, највероватније пиштоља калибра девет и 7,65 милиметара. Верује се да је у злочину учествовало више људи.

Пронађени шест дана од нестанка

Породица Ђокић нестала је у недељу, 26. септембра, иза поноћи, а породица је нестанак пријавила два дана касније, пошто се нису никоме јављали и нису отварали своју мењачницу. Убрзо након тога почела је опсежна потрага за њима, полиција је два пута улазила у њихов стан, али трагова није било.

Пуних шест дана касније пронађен је њихов запаљен аутомобил у атару села Тешица, а неколико сати касније и њихова угљенисана тела у атару села Моравац, из ког су у ноћи трагедије кренули из куће Горанове мајке ка свом дому у Алексинцу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер/Блиц