Србија

Ситуација је алармантна! ДЕЦА НА УДАРУ КОРОНЕ: Болнице се пуне, а ово је једини начин да ЗАУСТАВИМО ширење вируса!

Корона вирус ће “проћи” кроз све узрасте док не будемо могли да прогласимо пандемију завршеном, упозоравају стручњаци.

Улазимо у 19. месец борбе са корона вирусом у Србији. Ово су дани, у којима смо, према проценама стручњака, у пику четвртог таласа, који нам је донео и највећи број новозаражених у једном дану од почетка епидемије.

На удару су претежно невакцинисани, кажу епидемиолози. Болнице се убрзано пуне. Корона, сматрају неки, није више само здравствени, већ социјално-психолошки проблем, а главни проблем је слаба вакцинација и не примењивање постојећих мера.

– Ово се полако помера, како вакцинишемо старије, помера се према млађим узрастима, сада је доминантан узраст оболевања у Србији од 20 до 39 година, ускоро ће то постати од 10 до 19 , и онда предшколска деца, док сви узрасти не прођу кроз ову пандемију, ми са њом нећемо завршити – каже проф. др Владимир Петровић, епидемиолог, директор Института за јавно здравље Војводине.

На удару су претежно невакцинисани, болнице се изнова убрзано пуне. Епидемиолошка крива је у овом таласу забележила екстремно велике бројеве, а судећи по гужви испред ковид амбуланти, и наредни дани ће бити такви. Иако вакцина не доноси стопостотну заштиту од вируса, свеобухватна имунизација становништва једини је излаз из пандемије, преноси Пинк.

– У овом тренутку без обзира шта је пропуштено, да ли је била нека грешка, чини ми се да превише сада у овом тренутку кривимо друге, чини ми се да би са психолошког становишта народа, исход био мање више био сличан. У овом тренутку свако од нас критичким размиљашљањем вероватно може закључити да је просто излаз из ове ситуације само један, у овом тренутку не постоји други излаз – каже др Ана Банко, вирусолог, са Медицинског факултета у Београду.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс