Србија

Ситуација је алармантна! ДЕЦА НА УДАРУ КОРОНЕ: Болнице се пуне, а ово је једини начин да ЗАУСТАВИМО ширење вируса!

Корона вирус ће „проћи“ кроз све узрасте док не будемо могли да прогласимо пандемију завршеном, упозоравају стручњаци.

Улазимо у 19. месец борбе са корона вирусом у Србији. Ово су дани, у којима смо, према проценама стручњака, у пику четвртог таласа, који нам је донео и највећи број новозаражених у једном дану од почетка епидемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На удару су претежно невакцинисани, кажу епидемиолози. Болнице се убрзано пуне. Корона, сматрају неки, није више само здравствени, већ социјално-психолошки проблем, а главни проблем је слаба вакцинација и не примењивање постојећих мера.

– Ово се полако помера, како вакцинишемо старије, помера се према млађим узрастима, сада је доминантан узраст оболевања у Србији од 20 до 39 година, ускоро ће то постати од 10 до 19 , и онда предшколска деца, док сви узрасти не прођу кроз ову пандемију, ми са њом нећемо завршити – каже проф. др Владимир Петровић, епидемиолог, директор Института за јавно здравље Војводине.

На удару су претежно невакцинисани, болнице се изнова убрзано пуне. Епидемиолошка крива је у овом таласу забележила екстремно велике бројеве, а судећи по гужви испред ковид амбуланти, и наредни дани ће бити такви. Иако вакцина не доноси стопостотну заштиту од вируса, свеобухватна имунизација становништва једини је излаз из пандемије, преноси Пинк.

– У овом тренутку без обзира шта је пропуштено, да ли је била нека грешка, чини ми се да превише сада у овом тренутку кривимо друге, чини ми се да би са психолошког становишта народа, исход био мање више био сличан. У овом тренутку свако од нас критичким размиљашљањем вероватно може закључити да је просто излаз из ове ситуације само један, у овом тренутку не постоји други излаз – каже др Ана Банко, вирусолог, са Медицинског факултета у Београду.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс