Србија

СЈАЈНА ВЕСТ! Министар Мали у Скупштини: У децембру- 620 евра

Четврта седница другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије почела је данас, нешто после 10 сати.

Како је раније најавио министар финансија Синиша Мали, посланици расправљају о ребалансу буџета за 2021. годину, а министар је истакао да су њиме обезбеђена средства за бројне капиталне пројекте – између осталих и средства за почетак изградње метроа у Београду. Према речима Малог, радови на Макишком пољу ће кренути до краја новембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Драго ми је што данас говоримо о ребалансу буџета, ради се о документу који је изузетно позитиван, имамо много боље резултате од очекиваних, остварили смо резултат бољи за 183 милијарде динара, желимо да на прави начин расподелимо тај новац“, казао је Мали пред посланицима.

Према његовим речима, у децембру ће просечна зарада у Србији износити 620 евра. Очекује се, каже и повећање плата и пензија, а Србија иде ка циљу да просечна зарада буде 900, а просечна пензија 420-430 евра.

Ребалансом буџета, подсетио је, предвиђена је и исплата другог дела помоћи грађанима од 30+30 евра, те ће у склопу тога 1, 2 и 3. новембра грађанима бити подељено преосталих 30 евра.

Такође, издвојена су средства и за помоћ од 20 евра у децембру, а за то ће грађани моћи да се пријављују већ од 15. новембра.

„Од 1. јануара 2022. године минимална зарада у Републици Србији биће већа за 9,4 посто и износиће око 300 евра“, нагласио је Мали током свог обраћања у Скупштини.

Сви порески облици, каже, виши су од планираних – порез на доходак, на додату вредности, приходи од царина…

„То значи да нам се економија опоравља брже од планираног и да су мере Владе укупне вредности 8 милијарди евра били апсолутно оправдани“, оценио је министар.

Оно што је важно јесте смањење пројектованог дефицита, при чему удео јавног дуга остаје испод нивоа Мастрихта, додао је. Наиме, ребалансом је смањена пројекција дефицита у односу на онај који је пројектован у априлу и биће 4,9 одсто, а удео јавног дуга у БДП-у биће 58,2 одсто. Такође, до краја године очекује се раст већи од седам одсто.

Министар је раније објаснио да се ребаланс доноси због бољих резултата за 1,5 милијарди евра за девет месеци и већих издвајања за капиталне пројекте, као и због наставка помоћи грађана. Према његовим речима, уштеђен новац је усмераван на капиталне инвестиције, развој економије и побољшање животног стандарда.

„Овај ребаланс је посебно важан због капиталних инвестиција које су веће него икад – 7,8 посто БДП-а“, напоменуо је.

Ребаланс је тако предвидео новац за почетак градње метроа у Београду, а припремни радови на изградњи би требало да крену у другој половини новембра. Наставиће се са изградњом Моравског коридора, очекује се да ће до марта следеће године бити завршен ауто-пут од Појата до Крушевца, затим градиће се пут од Пожаревца до Голупца (Дунавска магистрала), обилазнице око Лознице, Горњег Милановца и Ужица, те тунел код Кадињаче.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Б92