Свет

Шокантно! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА У ЗЕМЉИ СА НАЈВИШЕ ВАКЦИНИСАНИХ У ЕВРОПИ!

По менталитету Португалци су јако слични Србима, са једном битном разликом, много су дисциплинованији. Нико није постављао питање, да ли да се вакцинишем. Једино питање је било, кад ћу да дођем на ред, прича за Спутњик Владимир Бобетић из Португалије, земље са чак 85 одсто вакцинисаних грађана, највише у Европи.

Кад је у Србији кренула вакцинација, Португалија је вакцине добијала на кашичицу или их уопште није било. Грађани су били подељени у осам група и чекали. У јуну су коначно стигле. Наш саговорник из Лисабона каже да Влада није урадила апсолутно ништа да мотивише грађане да се вакцинишу, није било потребе.

„Чак није било ни посебне кампање кроз медије, на телевизији, која би позивала људе. Приоритет су, наравно, биле старије особе, људи смештени по старачким домовима, али и здравствени радници. Тек после тога, када је крајем маја и почетком јуна стигао већи број вакцина, почела је масовна имунизација становништва по старосним групама. Заиста, Влада није спроводила никакву кампању да би се народ вакцинисао“, каже Бобетић.

У Португалу процентуално највише вакцинисаних у Европи

Он у Португалији живи последњих седам година, и иако новинар, ради као менаџер у једној компанији. Каже да је био изненађен односом Португалаца према ковид кризи, јер су по менталитету веома слични Србима, опуштени, воле живот.

Ипак, показало се да су много дисциплинованији, а на самом почетку кризе и у Португалу је владао хаос, опречне информације и паника.

„На почетку пандемије поруке су биле збуњујуће, маске штите, па маске не штите. У почетку су биле обавезне само у затвореном, а касније је кренула прича – или маске или ћемо сви да помремо. Али оног тренутка када је Влада почела да спроводи одређене мере, пре свега ношење маске, заиста, сви су их носили, на улици, у јавном превозу, у свим затвореним просторима. Мере су се заиста поштовале“, каже Бобетић и додаје да су маске све до прошле недеље биле обавезне и на отвореном, а за непоштовање одредбе следиле су казне од сто до 1000 евра, на лицу места.

Наш саговорник додаје да, иако је Португалија прва у Европи по броју вакцинисаних, а друга у свету после Уједињених Арапских Емирата, ова земља од нешто више од 10 милиона становника и даље има приличан број заражених. Јуче је било 600 нових случајева, али епидемија сигурно јењава, јер је већина грађана одговорна.

Прошли Божић последњи талас

Једини талас вируса који се ненадано проширио догодио се за Божић прошле године, али за њега нису били одговорни грађани, јер је Влада одлучила да на три дана отвори земљу за путовања.

„Португалци су заиста ментално и по навикама јако слични нама, а Божић је време када се окупља породица, не ужа, већ цела фамилија, то је изазвало нови талас. Али то није била одговорност људи, Влада им је дала ту могућност“, каже Бобетић.

Он додаје да неко време после Божића нико није смео напоље без доброг разлога. Сви сусрети са особама из других домаћинстава су били забрањени. Португалци су и то поштовали.

У петак – дан слободе

Сада са нестрпљењем очекују петак, 1. октобар, тај дан су назвали Фридом деј, дан слободе, јер то је дан када се укидају безмало све мере.

„Остаће само маске у затвореним просторима, нема више лимита што се тиче окупљања у ресторанима. Коначно ће бити отворени и ноћни клубови, барови, више нема никаквих ограничења. Једино које остаје, маске ће бити обавезне у затвореним просторима где борави већи број људи, као што су супермаркети или тржни центри“.

На улазу у објекте грађани ће морати да покажу дигиталну потврду о вакцинацији или негативан ковид-тест. Потврда или тест ће бити обавезни и приликом путовања авионом или бродом, као и на великим културним и спортским догађајима, али више не и у хотелима или теретанама.

Алтернативни избори уместо лекара

Бобетић је ових дана боравио у Србији, изненадила га је лежерност у односу према опасностима које са собом нови вирус ковид 19, посебно када се погледа број новозаражених који сваког дана расте. Каже да му је невероватно да људи више верују алтернативним изворима информисања.

„То ми је просто невероватно да смо још на том нивоу у 21. веку, можда је то и усуд друштвених мрежа, свега што тамо, нажалост, може да се нађе.То је нешто што сам имао и у оквиру породице, разговарао сам са мајком, она није хтела да се вакцинише, сада жели. У крајњој линији, ако не мислимо на себе, треба да мислимо на своје најближе и на здравствене раднике који су заиста у агонији већ годину и по дана“, каже наш саговорник из Лисабона.

Он додаје да Португалију и Србију веже исти проблем, здравствени систем који води рачуна о ковид болесницима више од годину дана није могао да се посвети другим пацијентима. Лекари у Португалији су тога јако свесни.

„Стручњаци овде кажу да ћемо после ковида имати епидемије других обољења, као што су болести срца и тумори које, нажалост, није на време било могуће открити. Што дуже се не будемо понашали одговорно, то ће се пролонгирати, биће све више других последица“, закључује Владимир Бобетић.

 

Извор: rs.sputniknews.com