Регион

СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБЕ! “Цену Додиковог лудила могла би да плати цела Република Српска”

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић рекао је да најаве члана Председништва Милорада Додика немају основа ни у законима ни у Уставу те земље.

То је његов одговор на Додикове најаве да ће Скупштина Републике Српске повући одлуке на основу којих су формиране институције БиХ, међу којима и Оружане снаге.

“Он може да прича шта год хоће, сем да негира геноцид, за шта се кривично одговара. Апсолутно је небитно шта ће он урадити и шта ће да одлучи Скупштина РС, јер о томе они не одлучују. Такве одлуке се могу евентуално доносити у Парламентраној скупштини БиХ”, поручио је Комшић на конференцији за новинаре након Конгреса Демократског фронта у Сарајеву, на којем је поново изабран за председника странке.

Додикову политику означио је као “погубну” и запитао да ли његова најава значи да ће, ако у РС буде донета таква одлука, бити затражено да се војници из тог ентитета повуку из Оружаних снага БиХ.

“Какву год одлуку Додик и НСРС донесу, ја вас уверавам да ће Оружане снаге, Високо тужилаштво и Тужилачко веће и све оно што је у Парламентарној скупштини БиХ успостављено, наставити да постоји, са Додиком или без Додика. Он, колико год да је држао да је битан, важан и да може све, постоји нешто што се зове Устав и закони”, рекао је Комшић, преноси Клиx.ба.

Упитан о могућим санкцијама против Додика, Комшић је казао да је то нешто о чему одлучују други.

Говорећи о санкцијама Европске уније, навео је да се углавном санкционишу финансијски токови који иду до појединца, па би се могло догодити да, како је оценио, “цену његовог лудила плати цела Република Српска” у смислу прекида дотока финансијских средстава.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг