Регион Србија

ЗАПАД ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! Порука за Србе: Русија је уз Србију! Марија Захарова ЈАСНА – ОВО ЈЕ РЕШЕЊЕ ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ КРИЗЕ У БИХ!

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Најбоље решење за излазак из унутрашње политичке кризе у Босни и Херцеговини било би укидање усвојених амандмана који предвиђају кривичну одговорност за негирање “геноцида” у Сребреници, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова

– Русија као држава-гарант Мировног споразума и чланица Управног одбора овај догађај сматра неприкривеним нападом на суверенитет БиХ, њен уставни поредак и овлашћења власти. Сигурни смо да се законодавне измене у демократској и правној држави каква је, несумњиво, Босна и Херцеговима, врше утврђеном парламентарном процедуром – наводи се у саопштењу Захарове, које је објављено на сајту Министарства спољних послова Русије.

Она је рекла да је уз помоћ амандмана, Инцко настојао да очисти политички простор БиХ од “незгодних” политичара у циљу преобликовања државног уређења земље супротно постулатима Дејтонског мировног споразума.

– Инцидент са Инцковом самовољом јасно потврђује оправданост доследног става Русије у корист укидања институција спољног туторства над БиХ која само ствара проблеме и поткопава мир и стабилност у држави. У потпуности разумемо талас народног незадовољства у БиХ, а посебно у Републици Српској услед волунтаристичких акција ‘спољног управитеља – истакла је она.

Одговорност за оно што се догодило и за даљи развој ситуације, према речима Захарове, “у потпуности сноси Инцко и његови хушкачи”.

– Надамо се да ће унутрашња политичка криза, која је изазвала одбијање свих Срба, укључујући опозицију, да учествују у раду заједничких органа у БиХ, бити решена. Најбољи излазак из ситуације је повлачење Инцкове незаконите одлуке – поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com