Србија

ДВЕ ВАРИЈАНТЕ НА СТОЛУ КРИЗНОГ ШТАБА! О чему ће се одлучивати на седници? Једна опција везана је за прославу Нове године! Ево шта нас чека!

Да ли ће ковид пропуснице бити потребне у свим угоститељским објектима током 24 сата, да ли ће прослава Нове године у затвореном бити могућа и да ли ће ковид документ бити потребан за све објекте осим продавница?

Седница Кризног штаба најављена је за ову недељу, али се тачан датум још не зна. Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће се на седници разговарати о евентуалном увођењу ковид пропусница и у другим објектима, осим угоститељских.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како откривају извори из Кризног штаба, постоји могућност да ће се ковид пропуснице тражити у тржним центрима, биоскопима и другим затвореним објектима, али то је само једна од опција. Друга опција јесте да ће бити донета одлука да ковид пропусница буде неопходна за улазак у угоститељске објекте током 24 сата дневно, пишу Новости.

Према мишљењу појединих чланова Кризног штаба, постоји мањак контроле и инспектори не стижу да контролишу велики део угоститељских објеката. Ипак, то није разлог да ковид пропуснице од 24 сата не буду уведене, тврде они.

– Инспектори не могу свако вече да контролишу све локале и сваког грађанина појединачно. Ипак, од када се увела нова мера са ковид пропусницама, већина угоститеља је поштује и не служи госте који немају пропусницу после 20 часова. Неће да ризикују и не могу да знају да ли ће инспекција доћи баш код њих. Иста ситуација би била са увођењем ковид пропусница од 24 часа – не би било контроле сваког појединачно, али би већина установа то поштовала – кажу у Кризном штабу.

Прослава Нове године само на отвореном?

– Ниједна мера неће бити донета преко ноћи, јер је боље када се уводе постепено. Не треба очекивати закључавање као што је случај у Аустрији, јер би то сигурно довело до незадовољства и проблема. Нико то не жели, већ је једини циљ само да се људи вакцинишу. Уколико нова одлука о пропусницама које ће бити потребне 24 сата не буде донета на наредној седници, сигурно ће бити примењена за празнике – наводе из Кризног штаба.

– Једна варијанта је да прослава Нове године буде омогућена само на отвореном. Друга опција јесте да се уведу ковид пропуснице за све угоститељске објекте које би важиле 24 сата, током свих празничних дана. То значи да се у кафиће и ресторане без тога неће моћи, али такође и на скијалишта и популарне дестинације у туристичким центрима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Новости/Блиц