Србија

Ово ће их разбеснети! РУСИ СЕ ОБРАЧУНАЛИ СА САРАЈЕВОМ И ЗАПАДОМ! Русија је огорчена новим антидејтонским испадом

Саопштење Управног одбора Савета за имплементацију мировног споразума за БиХ о тзв. високом представнику у супротности је са Дејтонским споразумом, саопштила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова

„Огорчени смо још једним антидејтонским испадом чланова Управног одбора Савета за имплементацију мировног споразума за БиХ у Сарајеву. Саопштење које су објавили 10. новембра у знак подршке такозваног “високог представника“ за БиХ представља флагрантно кршење праксе усаглашавања овакве врсте докумената у Управном одбору, чија је пуноправна чланица и Русија“, наводи се у коментару, пренела је РТРС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захарова је указала да партнери нису хтели да обавесте Русију да се припрема још једно саопштење одбора, „самовољно додавши у фусноти да га Русија не подржава“.

– Не улазећи превише у коментарисање садржаја нелегитимног саопштења, морамо констатовати да политика чланова Управног одбора има за циљ ерозију консолидованих напора међународне заједнице за реализацију Дејтонског споразума у БиХ. Убеђени смо да то не може допринети заједничким циљевима: јачању безбедности, мира, стабилности у БиХ и на Балкану, као и да ће довести до стварања нових подела – нагласила је она.

Званична представница руског Министарства је истакла да „одговорност за ову авантуру лежи на онима који то раде“.

– Позивамо партнере да се врате консензусну и конструктивном начину функционисања Управног одбора за БиХ – закључено је у коментару Захарове.

Амбасадори су у јучерашњем саопстењу подржали у потпуности рад Кристијана Шмита и додали да је, и поред бројних, како кажу, подривања, улога високог представника у БиХ, изузетно важна, нарочито у контексту испуњења 5+2 услова, након чега би се Босна и Херцеговина приближила Европској унији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Информер.рс