Регион Србија

После Куртија, и Тачи се нашао с председником Албаније: Страхује да губи преговарачку позицију у дијалогу са Београдом

Тачи је навео и да је Мета рекао да је заједнички циљ Тиране и Приштине „даља свеобухватна сарадња Косова и Албаније“

У дану када су Дреничани, земљаци Хашима Тачија, блокадама онемогућили пролазак председнику Србије Александру Вучићу ка месту Бањи, где живи нешто више од 300 Срба у окружењу од око 80.000 Албанаца, косовски председник се у Драчу састао са председником Албаније Иљиром Метом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тачи је на Фејсбуку написао да је имао радни ручак са Метом са којим је, како је навео, разговарао на више тема с посебним нагласком на дијалогу Београда и Приштне.

– Важно је наставити дијалог о коначној нормализацији односа између Косова и Србије који ће гарантовати не само узајамно признавање између две земље, већ и будућност у ЕУ, али и трајни суживот између Албанаца и Срба у интересу будућих генерација – рекао је том приликом Мета, написао је Тачи.

Тачи је навео и да је Мета рекао да је заједнички циљ Тиране и Приштине „даља свеобухватна сарадња Косова и Албаније“.

Иначе, овај сусрет Тачија са Метом дошао је дан након што се са председником Албаније састао лидер опозиционог Покрета Самоопредељење Аљбин Курти.

Курти је том приликом затражио помоћ Албаније у процесу дијалога Београда и Приштине, односно тражио је да се Албанија супротстави Тачијевој идеји о разграничењу са Србијом, чему се противи косовска опозиција и део владајуће коалиције.

Приштински медији овај сусрет Тачија са Метом тумачи као страх косовског председника да би могао да изгуби позицију главног преговарача у процесу дијалога са Београдом.

 

Извор: Telegraf.rs