Регион Свет

РЕГИОН НА НОГАМА! Бивши шеф дипломатије Велике Британије – Неопходно послати НАТО трупе у БиХ

НЕКАДАШЊИ шеф дипломатије Велике Британије и бивши лидер Конзервативне партије Вилијам Хејг у ауторском тексту за „Тајмс“ осврнуо се и на актуелну ситуацију на Западном Балкану, навевши да је тај „регион био жариште 1914. и поприште најкрвавијих ратова у Европи током деведесетих година“.

Он је између осталог навео и да је „историја много пута показала да занемарујемо опасности на Западном Балкану“.

– То је било жариште 1914. године и поприште најкрвавијих ратова у Европи током деведесетих година. Овде је Русија покушала осујетити тежње милиона људи да живе у стабилним и западно оријентисаним државама. Покушај државног удара у Црној Гори, интервенције на референдуму у Северној Македонији, као и све чвршћи притисак на политички и пословни живот у Србији. Како би се заокружио хаос, ЕУ је затворила своја врата за даљње проширење, а Велика Британија је изгубила утицај кроз Брегзит – навео је Хејг.

Он је навео како Запад, укључујући и Велику Британију, нема луксуз да игнорише дешавања на Балкану.

На крају је поручио и да је неопходно послати НАТО трупе у БиХ.

– Мале европске војне снаге, познатије као ЕУФОР, требале би бити појачане НАТО трупама распоређеним на стратешки битним подручјима као што су Брчко и аеродром у Тузли. То звучи драматично, али само снага и одлучност ће нас удаљити од великих невоља. Колапс у Авганистану показује шта се дешава када Запад изгуби пажњу. Не може се дозволити да се исто деси на европском континенту. Запад мора погледати у хладне очи Владимира Путина и суочити се с његовим тактикама. Балкан је кључно место за почетак примене тога – каже Хејг.

 

Извор: Косово Онлине

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2021.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930