Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! Стигла још четири водена топа; бачен сузавац на људе; исечена ограда, лете каменице

Напето на граници између Пољске и Белорусије. Велики број пољских снага безбедности чува затворен гранични прелаз Брегзи од хиљада миграната. Почео сукоб.

Према најновијим информацијама са терена, мигранти су нагрнули на жицу и почели да је секу, док су пољске снаге безбедности гађали каменицама. Употребљен је и водени топ, а бачен је и сузавац. Спорадични сукоби и даље трају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није међутим, познато ко је први започео, јер су извештаји опречни. Такође, извештач агенције Тасс је јавио да се током покушаја пробоја избеглица на пољску страну чула и спорадична паљба из ватреног оружја.

Пољске безбедносне снаге допремиле су на границу с Белорусијом водени топ у понедељак, тешку војну машинерију, а цело подручје надлетао је ратни хеликоптер. Како преносе медији, протекле ноц́и, на пољској страни границе, уместо једног воденог топа, појавила су се четири.

Такође, због хладног времена мигранти се све више јављају лекарима невладиних организација које покушавају да им помогну. Они покушавају да се угреју паљењем дрвећа и других прдмета тако да се на снимцима из ваздха види дим који куља из многобројних жаришта.

Лукашенко поменуо оружје дато мигрантима; Тврди: 20.000 их је

Председник Белорусије Александар Лукашенко, који се сматра одговорним за настали хаос на граници његове земље и Пољске међутим, каже да је за Минск тренутно најважније да заштити своју земљу и народ, и да спречи сукобе.

„Знам да је већ било покушаја да буде испоручено оружје у камп миграната близу границе са Пољском“, рекао је Лукашенко, објављено је на његовом сајту. Истакао је да то ни у ком случају не треба дозволити.

Председник Белорусије је рекао и да Европска унија, уместо да заједно са белоруском страном тражи решења, одустаје од пројеката прекограничне сарадње и прети новим санкцијама и изградњом зида.

Лукашенко је рекао да се на границама суседа Белорусије, пре свега на граници са Пољском, не налазе само граничари. Навео је да се на граници са Пољском налази ударна група до 20.000 људи са авионима и оклопним возилима и да се то ради под изговором заштите Европске уније од инвазије избеглица из земаља које је, како је рекао, „бомбардовала и опљачкала западна коалиција предвођена Сједињеним Државама“. Лукашенко је рекао да не разуме како је приливом миграната могуће правдати размештање авиона, хеликоптера и тенкова на граници.

Избеглице из блискоисточних држава стигле су 8. новембра из правца Белорусије на границу Пољске, гранични прелаз „Брузги“. Међу мигрантима су породице са женама и децом. Они не крију да им је циљ да оду у Немачку због чега периодично покушавају да пробију бодљикаву жицу на пољској граници.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг/rs.sputniknews.com