Свет

СВЕТ У ШОКУ! Научници сагласни – та земља је „извозник короне“

Стокхолм — Шведска стратегија борбе против коронавируса помогла је у ширењу заразе у друге земље, показују резултати недавно објављеног истраживања.

Студију, која је објављена у часопису „Eurosurveillance“, спровели су истраживачи са Универзитета Упсала у Шведској, Норвешког института за јавно здравље и Универзитета Сиднеј у Аустралији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Шведска је била нето извозник вируса Sars Cov-2 суседним нордијским земљама у првој години пандемије“, изјавио је у уторак Џон Петерсон са Универзитета Упсала за шведску ТВ.

Утврђено је да је Шведска увела преслабе мере како би зауставила ширење вируса у раним фазама пандемије, за разлику од других скандинавских земаља, што је резултирало почетним великим бројем инфекција и коначно довело до мутације вируса, тврде истраживачи.

Студија је утемељена на анализи 71.000 узорака пацијената, што је научницима омогућило анализу генетског порекла за ширење вируса у скандинавској области.

Ланци заразе створили су се у Шведској пре него што су у неколико стотина случајева прешли државне границе.

„Наши резултати показују да је шведска стратегија опуштенијих мера имала утицај на епидемиолошку ситуацију у држави, али и у целој нордијској регији“, наводе аутори студије.

Међутим, студија напомиње и да је Шведска, као и Данска, транзитна земља.

Посебно је погођена Финска, упркос строгим ограничењима путовања. Научници су навели да су вирус донели Финци, који нису имали забрану уласка из Шведске.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист