Свет

УДАРНО! Пријављен нови сој ковида: Брзо се шири, нема симптома!

Лондон — Према најновијој студији која је објављена у Великој Британији том земљом шири се нови сој корона вируса AY.4.2.

Према студији кој коју је израдио Империјал колеџ у Лондону, 11,8 одсто од 841 секвенциране позитивне пробе показује присуство субваријанте корона вируса AY.4.2. Овај нови сој се, према британским властима, шири брже него досадашњи сојеви, а научници истичу да је истовремено све мање симптоматских обољења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, како се наводи у тој аналитзи, код заразе овим новим сојем реткост су типични симптоми короне као што су губитак чула мириса и укиса, температура и кашаљ.

Аутор студије Пол Елиот каже да је, укупно гледано, добро што је све мање симптома, док је научница Кристел Донели телевизији Скај казала да за сада не може да се процени како ће ова субваријанта коронавируса утицати на даљи ток пандемије.

Мање симптоматичних случаја значи да ће мање инфицираних случаја бити препознато, а на другој страни нестанак симптома као што је кашаљ може смањити опасност од заразе.

Светска здравствена организација нови сој окарактерисала је као сој за који не постоји забринутост, али који мора да се прати.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг