Србија

ВУЧИЋ ИЗ СОЧИЈА ДОНЕО ВИШЕ ОД МИЛИЈАРДУ ЕВРА! Ево шта Србија може да очекује!

Остварена цена за испоруке Руског гаса Србији за првих сест месеци 2022. по цени од $270/1000m3 представља велики успех за нашу земљу

Ово посебно кад се узму у обзир тренутна несташица овог енергента у Европи, тржишне околности на Европским берзама гаса, као и висок степен флексибилности у повлачењу количина који је обезбедила наша страна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, на референтној Европској берзи (Ротердамски ТТФ) за првих шест месеци 2022. данас су затваране трговачке трансакције по цени од EUR 68.77/MWh, то јест $812/1000m3. Берзе су посебно осетљиве на прва три месеца 2022: на ТТФ су се за период јануар – март данас затварале трансакције на невероватних EUR 91.5/MWh, то јест $1080/1000m3. Овде је важно напоменути да се овако исказане цене односе на испоруку ФИКСНИХ количина, у уједначеном дијаграму испоруке током уговорног периода.

Насупрот томе, уговорених $270/1000m3 представља вансеријски добар посао за нашу земљу. Посебно кад се узме у обзир да Србија има висок степен флексибилности у повлачењу уговорених количина – може оптимално да их димензионише у складу са својим реалним потребама. Ове ће одредити укупан енргетски биланс земље у наредним месецима: обим потражње за енергентима у складу са оштрином зиме, али и степеном падавина и хидролошким приликама. Познаваоци прилика објашњавају да се овакве опционалности додатно наплаћују и до 40% уговорене цене.

Економска димензија овог успеха говори сама за себе. Наша страна је издејствовала снабдевање гасом по цени која је читавих $542/1000m3 испод тржишне цене. Када се узме у обзир да се Србији по овом аранжману дозвољава да повуче цца 2 милијарде метара кубних, долазимо до фантастичне цифре од безмало ЕУР 1,1 милијарде која за нашу страну представља уштеду, а за Руску пропуштену добит.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс