Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО СВЕ: „Ово је спас, остају нам још разговори с Путином“

Београд — Председник Александар Вучић обилази данас Термоелектрану Никола Тесла Б у Обреновцу, где су у току радови на ревитализацији блока Б1 снаге 650 мегавата.

„Овде у два блока се производи два пута по 650 мегавата електричне енергије и нама ових 650 мегавата недостаје, због чека смо увозили енергију, а 18. новембра се овде пале котлови, док у ноћи 24. на 25. новембар нових 650 мегавата биће у мрежи. Остају нам још разговори са руским председник Путином 25. новембра у Москви“, казао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако разговори, каже, прођу релативно успешно, онда су успели да осигурају будућност за нашу земљу.

„Морамо да направимо најбољу могућу цену за Србију, да замолимо председника Путина и да видимо шта можемо да направимо“, изјавио је председник.

Оценио је активности у термоелектрани као спас за Србију.

„Када то буде пуштено крајем месеца ми више немамо проблема са струјом никаквих и мали део можемо да стављамо у акумулације, да чувамо“, казао је Вучић новинарима током данашњег обиласка.

Од тога Србија живи, каже председник.

„Не морамо да увозимо струју, као што смо морали некада. Ми ћемо струју извозити, али када намиримо наше потребе. Да би Нови Сад имао струје, ми смо давали гас, све смо се снашли“, поручио је.

Али без људи запослених у термоелектрани, истиче, не бисмо могли ништа.

„Због овога данас имамо топле домове, имамо струје и због овога држава не крвари. Морате да имате стабилност и зато је угаљ и даље веома снажан, јер ви сваки дан овде имате 650 мегавата, независно од временских услова“, нагласио је.

Додао је да ћемо морати да радимо на прављењу обновљивих капацитета, али и ових базних.

„Још нисам видео да је неко у Европи затворио, напротив – отворили су капацитете за угаљ. Ми ћемо свакако смањивати проценат угља у производњи електричне енергије, али морамо да се понашамо домаћински и рационално“, нагласио је Вучић.

Навео је и да запослени раде фантастичан посао.

„Плата им је 105.000 динара, али услови су језиви“, напоменуо је председник.

У објави на Инстаграму, Вучић их је описао као „праве хероје који даноноћно раде најтежи посао“.

Радови које изводе углавном српске фирме почели су 2. маја ове године, а планирано је да трају до 28. новембра. Генерални директор Електропривреде Србије (ЕПС) Милорад Грчић раније је најавио да би радови могли да буду завршени 11 дана пре тог рока. Вредност радова је 90 милиона евра, а када буду завршени снага овог блока биће повећана за најмање 20 мегавата.

Грчић је нагласио да се ревитализација блока Б1 спроводи први пут након 40 година рада и да ће током ње бити замењени турбина, генератор, млинови и котлови. Нова турбина и генератор коштали су 20 милиона евра, док је 70 милиона уложено у котлове. Он је рекао да чак 70 одсто посла на уградњи котлова изводе српске фирме предвођене предузећем ПРО ТЕНТ које је настало након реорганизације ЕПС-а.

Вучићу су, како је председник објавио на Инстаграму, том приликом радници термоелектране уручили и поклон.

„Много сам срећан што видим младе момке овде“, поручио је он у сусрету са запосленима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Б92