Свет

АЛАРМАНТНО! Рекордан број новозаражених, уводе полицијски час; разматра се четврта доза вакцине?

Нови сој кронавируса, омикрон, представља глобалну опасност и на то је упозорила и Светска здравствена организација.

Италија, Француска, Шпанија и Британија бележе рекордан број новооболелих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шпанија поново уводи као обавезу ношење маски на отвореном, што је део пакета мера са циљем да се заустави омикрон сој коронавируса који се брзо шири.

Ношење маски у затвореном је већ обавезно у Шпанији и многи Шпанци практикују да их носе и на отвореном, иако је законска обавеза да то чине укинута у јуну.

Обавезно ношење маски на отвореном биће одобрено данас на ванредној седници владе и ступиће на снагу на Бадње вече, а премијер је рекао да ће постојати бројни изузеци, на пример када су људи на отвореном са рођацима са којима живе, преноси Ројтерс.

Са скоро 80 одсто вакцинисаног становништва, Шпанија је у великој мери била поштеђена таласа инфекција који је приморао више европских земаља да пооштре ограничења током јесени, али недавно ширење омикрон соја повећао је број случајева, са рекордом од око 60.000 нових инфекција данас, иако су пријеми у болнице и на одељења интензивне неге и даље прилично ниски у поређењу са претходним таласима ковида 19.

Неки стручњаци и опозиционе странке критиковале су Санчеза да није поново увео ограничења кретања због ширења омикрона, као што су то учиниле друге европске земље попут Португала или Холандије, али је он то одбацио, наводи Ројтерс.

„Ово није март 2020. или Божић 2020.“, рекао је Санчез, наводећи као аргумент високу стопу вакцинације у шпанској популацији што је у супротности са ситуацијом у раним фазама пандемије, када вакцине нису биле доступне.

Шпански региони, који су одговорни за своје здравствене системе и имају моћ да ограниче капацитете за окупљања у затвореном простору и радно време објеката, за сада остају само на необавезујућим препорукама за грађане, наводи Ројтерс.

Каталонија уводи ноћни полицијски час

Североисточна шпанска покрајина Каталонија добила је судско одобрење за увођење ноћног полицијског часа, док Мадрид дели милионе тестова како би спречио даље ширење омикрон варијанте корона вируса.

Шпанија је укинула већину рестриктивних мера током лета, потпомогнута високом стопом вакцинације, преносе агенције.

Омикрон је у среду довео до рекордних 60.000 новозаражених, због чега су се делови Шпаније одлучили за нова затварања.

Најстроже мере предузела је Каталонија која ће од вечерас забранити својим становницима да напуштају дом између 1 и 6 сати ујутро.

Регија око Мадрида фокусирала се на боље тестирање, обећавши да ће током божићних празника поделити 12 милиона брзих тестова.

Министар здравља Каролина Дариас је представљајући ту меру нагласила да нема потребе за узбуном.

„Нисмо у истој ситуацији као прошлог Божића. Прекретница је висока стопа вакцинисаних“, рекла је она.

Велика Британија: Више од 100.000 новозаражених

Лекари у Великој Британији упутили су хитан захтев да се за божичне празнике прославе умање, јер научниц кажу да је све више доказа да је Омиркон варијанта коронавируса блажа варијанта корона вируса., али можда неће бити довољна да Национална здравствена служба не буде преоптерећен.

Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства, открила је да је ризик од пријема у болницу до 70 одсто мањи за особе које су заражене Омирконом у поређењу са онима који имају делта варијанту корона вируса.

Међутим, Научна саведовавна група за хитне случајеве, упозорила је министре да би нова варијанта вируса морала да буде око 90 одсто блажа да пријем у болницу не би достигао претходно високе границе, осим уколико талас не достигне врхунац рано из других разлога.

У протекла 24 сата у Великој Британији је забележено рекордних 119.789 случајева корона вируса и 147 смртних исхода.

Како преноси Гардијан, данашњи број новозаражених је пораст од 139 одсто у односу на 50.023 случаја пре две недеље.

Како се наводи, још 147 људи умрло је од последица инфекције корона вируса, у поређењу са 146 смртних случајева забележених прошле недеље.

Британски министар здравља Саџид Џавид рекао је раније данас да се у земљи пре Божића неће уводити нове рестриктивне мере, упркос томе што је у среду први пут од почетка пандемије забележено преко 100.000 новозаражених.

Велика Британија такође разматра давање четврте дозе антиковид вакцине, која би могла да се прими четири месеца након треће, бустер дозе, са циљем да се заустави ширење омикрон соја.

О овој опцији већ размишљају и Немачка и Израел.

Експерти засад гледају нивое имунитета које даје трећа доза, као и број хоспитализација од омикрона.

Особе са ослабљеним имунитетом већ могу да приме четврту дозу, а ускоро би могле да је приме и старији људи и особе нарушеног здравља.

И Италија пооштрава мере

У последња 24 сата у Италији је забележен рекордан број од 44.959 нових случајева инфекције ковидом што је рекорд од почетка пандемије пре две године, пише агенција Анса.

Претходно највећи број заражених у једном дану забележен је 13 новембра 2020, када је регистровано 36.293 особа инфицираних ковидом 19.

Влада разматра увођење нових мера ограничења, поред постојећих.

Упоредо са владиним и медицинским мерама за спречавање ширења вируса, широм Италије се спроводе детаљне контроле провођења и поштовања обавеза.

Специјално одељење полиције открило је више од 300 невакцинисаних лекара, који су још увек радили иако је према одлуци владе за медицинске раднике од 15 октобра обавезна имунизација.

Контролишу се и путници у градском саобраћају, а полиција проверава “грин пас” и код путника на стајалиштима градског саобраћаја.

У Трсту, где су лучки радници два месеца протестовали против увођења потврде о вакцинацији, стање се погоршава, јер је 30 одсто запослених заражено, а трећина и даље одбија да се имунизује.

Због тога су губици тршчанске луке, према писању локалног листа ”Ил Пицоло” вишемилионски.

Италијанска влада ће пооштрити мере ограничења у настојању да обузда нагли пораст инфекција корона вируса, укључујући увођење обавезног ношења маски на отвореном, саопштено је данас из кабинета премијера.

Како наводи Ројтерс, међу осталим мерама, за које се чини да ће бити одобрене када се министри састану у току дана, је и смањење важења ковид сертификата, који омогућавају приступ низу места и услуга, и то на шест месеци са садашњих девет.

У саопштењу кабинета такође се наводи да земља разматра затварање дискотека и клубова до Нове године.

У Француској 91.608 новозаражених

Француска је у протекла 24 сата забележила рекордних 91.608 случајева корона вируса, показали су данашњи подаци Министарства здравља, што је највећи број новозаражених у земљи од почетка пандемије.

У претходној вести агенција Ројтерс је известила да је број новозаражених 88.000, да би убрзо кориговала ту цифру.

„Данашње бројке нису добре“, поручио је новинарима министар здравља Оливије Веран, преноси агенција Ројтерс.

Подаци Министарства здравља такође су показали да је Француска регистровала још 179 смртних исхода, док је број заражених пацијената у јединицама интензивне неге достигао 3.208, што је за 61 више него претходног дана.

Председник Емануел Макрон нада се да ће кампања имунизације бустер дозом вакцине против корона вируса помоћи да се обузда пети талас пандемије који је погодио земљу.

Такође је поново данас позвао Французе да „се брину једни о другима“ и тестирају у установама или код куће пре сусрета с блиским особама, суочени с петим таласом ковида 19 и омикрон варијантом.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц/Танјуг