Свет

ДОНЕТА ЈЕ ОДЛУКА! Обавезна вакцина, могуће пооштравање мера!

Фото: Pixabay.com

Немачки парламент, Бундестаг, усвојио је у петак великом већином амандмане на Закон о заштити од инфекција.

Ти амандмани подразумевају обавезу вакцинације људи у медицинском сектору, а савезним државама дају могућност да уведу додатне мере за сузбијање пандемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према новом закону, медицинско особље и особље у домовима за стара и немоћна лица имаће рок до 15. марта да докажу да су вакцинисани против корона вируса или да су се опоравили од болести.

Од обавезе су ослобођена лица која из здравствених разлога не смеју да се вакцинишу.

Да би се убрзао процес вакцинације становништва, изменама закона омогућено је да вакцинацију спроводе стоматолози, фармацеути и ветеринари.

Увођење додатних мера

У случају погоршања епидемиолошке ситуације, савезним државама је дозвољено увођење додатних мера, као што су затварање ресторана, барова и дискотека, као и забрана сајмова и конгреса. Могућа је и забрана окупљања већег броја посетилаца на спортским и културним манифестацијама.

Измене закона би током дана требало да одобри и горњи дом Бундесрата, али је извесно зелено светло Дома савезних покрајина с обзиром на то да су покрајине и раније најављивале сагласност о овим изменама.

Потребне су измене закона како би савезне покрајине имале правни основ за евентуално увођење мера. До краја новембра тзв епидемијска ситуација националних размера на којој су биле засноване рестриктивне мере.

„Учинићемо све што можемо да окончамо ову кризу што је пре могуће“

„Не можемо више дозволити да људи у старачким домовима умру у другој години пандемије јер особље није вакцинисано против коронавируса“, ​​рекао је нови немачки министар здравља Кarl Lauterbach.(Социјалдемократска партија Немачке, СПД) током дебате уочи гласање о промени закона.

Он је истакао да је његов циљ и циљ нове владе да се грађани извуку из ове кризе.

„Учинићемо све што можемо да окончамо ову кризу што је пре могуће“, рекао је Lauterbach.

Нови министар је рекао да новим мерама влада намерава да омогући релативно нормалне божићне празнике.

„Морамо се барем побринути да прославе Божића и путовања за вољене особе буду не само могући, већ и безбедни“, рекао је Lauterbach.

 

 

Фото: Pixabay.com