Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ВУЧИЋ: „То ће да кошта 600-700 милиона евра, почињемо следеће године“

Председник Републике Србије Александар Вучић борави данас и сутра у Златиборском и Рашком округу.

Вучић је започео обилазак Златиборског округа посетом породици Маринковић у селу Сеништа код Нове Вароши.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је приликом обиласка села питао мештане шта може да се уради за село. Они су му рекли да село нема цркву, на шта им је председник Србије одговорио да није задужен за цркве. Како је рекао, школа у Новој Вароши изгледа сјајно након обнове а најавио је и радове на обнови гимназије.

„Ви сте једини председник који је дошао у ово место“, рекао је Вучићу један од мештана Сеништа.

Вучић је потом у разговору са председником општине разговарао о путевима, као и радовима на појединим деоницама. „Ужице и Пазар радимо заједно, ка Прибоју и Кокином Броду. Нека се одмах уради овај макадамски пут. Не у марту, него одмах“, каже Вучић.

„Ако нешто кошта 20.000 евра, добијете од државе 10.000, и 8.000 кредита са веома повољном каматом и завршићемо вам сву папирологију“, рекао је Вучић пољопривредницима тог краја.

„Ово око пута ћемо ми да решимо, уз посао који већ имају, да не чекамо 3 месеца бирократију“, казао је Вучић.

Вучић је додао да је у проблеме са водом и струјом упућен. „Овде имамо много проблема. И Нова Варош и Сјеница… Проблеми су са далеководима, треба са 100 кW да се повећа на 220“, рекао је. „Реверзибилна ХЕ Бистрица нам је најважнија, подићи ће цео крај, али то је огроман новац и инвестиција“, казао је председник Србије.

Директор ЕПС Милорад Грчић је рекао да би било реално да она 2025. буде не мрежи.

„Ако се ви људи не буните, то нам је пројекат број 1 и то је за нашу земљу спас“, казао је Вучић, када је чуо да је планирани капацитет ХЕ 650 мегавата.

„Не постоји већи енергетски интерес за Србију од Бистрице“, истакао је. „До 2028. морамо да решимо да имамо довољно струје да је продајемо“, додао је.

„Без реверзибиле у Бистрици не можемо да преживимо. Све више струје трошимо, 50 посто оде на индустрију. Не можемо нове да убацимо бвез тога бет тих 650 мегавата реверзибиле“, казао је Вучић. Ту имамо пројекте говтово завршене чак су нам се јавили и око финансирања и учешћа у пројекту“, навео је председник Србије.

„Само то ће да кошта 600-700 милиона евра, можете да замислите шта би се још све радило од путева у околини“, упозорио је.

„Следеће године ћемо почети да радимо“, најавио је Вучић.

Са председником Вучићем, породицу Маринковић посетили су и министар пољопривреде Бранислав Недимовић и директор „Путева Србије“ Зоран Дробњак.

За данас је планиран обилазак обновљене школе „Живко Љујић“, састанак у Општини Сјеница, као и потписивање споразума са представницима компаније ЦРБЦ, саопштено је из Председништва Србије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Б92