Свет

СВЕТ У ШОКУ! Лукашенко открио: Крим је отишао у Русију јер је тако хтела украјинска војска – Разлог је био опасан за Русију

“Крим је без борбе ушао у састав Русије јер је украјинска војска страхујући од размештања НАТО-а, сама предложила руској војсци да преузме контролу.”

Ово је изјавио белоруски председник Александар Лукашенко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Украјинска војска се сама приближила Русима, то није било на највишем нивоу… Војска. Разговарали су и Украјинци су упозорили Русе да Крим неће бити руски ако не предузмемо одређене акције. Неће бити ни украјински. Него чији ће бити? Припашће НАТО-у. Тада се НАТО наоштрио на Крим. И после још једног састанка са Русима, они су предложили – обавестите свог председника да се питање Крима мора решити. Колико знам, председник је био обавештен“, рекао је белоруски председник у интервјуу који генералном директору МИА “Русија севодња” Дмитрију Кисељову.

Американци планирали касарне у Севастопољу

Према његовим речима, Американци су већ испланирали касарне у Севастопољу.

“Они који су служили на Криму, они су то видели, Украјинци, бивши совјетски генерали и официри и предложили су Русима. Према подацима којима располажем, председник је инсистирао на правном решењу проблема. Он је апсолутно био ‘за’. Знам Путинов став – ни случајно није смело да буде снага НАТО на Криму“, навео је он.

Путин инсистирао на референдуму

Према Лукашенковим речима, Путин је инсистирао на референдуму.

“Референдум је правно присајединио Крим Руској Федерацији”, додао је. “Због тога на Криму није био испаљен ниједан метак”, рекао је белоруски председник. Подсетимо, Крим је ушао у састав Русије након референдума о полуострву 2014. године који је одржан након државног преврата у Украјини, на ком се вец́ина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије. Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com