Србија

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Ове мере ступају на снагу од сутра

Завршена је седница кризног штаба за борбу против епидемије заразне болести ковид-19 на којој је требала да се донесе и одлука о почетку зимског распуста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је у питњау школски распуст, нема промена, он је од 31. 12 до 24. 01, рекла је докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

За путнике који долазе из следећих земаља: Јужна Африка, Малави, Боцвана, Монзамбик, Зимбабве, Лесото и Намибија важиће следеће мере. Сви путници који долазе из ових земаља на самом аеродорму ће морати да раде ПЦР тест, уколико су негативни мораће да буду у карантину 14 дана, са обавезом да седмог дана ураде још један ПЦР тест. Уколико су позитивни биће пребачени у одговарајаћу ковид болницу – рекла је докторка Дарија Кисић.

Говорећи о земљама у нашем окружењу и омикрон соју, Кисић је навела да сви путници у међународном саобраћају треба да имају потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест, а ако немају морају у изолацију која може бити прекинута ако се добије негативан ПЦР тест.

Ковид пропуснице по старом

На питање новинара да ли је било речи о ковид пропусницама Кисић Тепавчевић је рекла да било какво ограничење у временском интервалу није потпуна мера. Оне ће као и до сада важити од 20.сати

– Виде се ефекти мера у нашој земљи, па је значајно порастао број вакцинисаних. Имамо доста повољнију епидемиолошку ситуацију те није донета мера о проширењу деловања ковид пропусница – казала је она.

Кисић се осврнула и на Нову годину поновивши да треба да се уздржимо од прослава на какве смо навикли.

– Треба да пођемо од себе да утичемо на људе који се до сада нису вакцинисали. Уколико се створе такви услови биће могућа славља. Мора свако од нас да учини све, јер једино уједињени можемо да учинимо све – истакла је др Кисић.

Омикрон није баш тако страшан

– Надали смо се да ће вирус нестати сам од себе и како време пролази, све је мања вероватноћа да ће се то десити. Било какве стриктне мере нису одрживе. За било коју врсту окупљања, прослава, треба да водимо рачуна да и ми и наша околина будемо заштићени – објаснила је др Кисић.

Она је говорећи о омикрон соју рекла да за корона вирусе није била специфична антигенска мутација.

Извор: Курир.рс