Србија

Хитно се огласио! ДР ШЕКЛЕР ОШТАР: Открио шта нас чека у наредне 2 недеље, НЕМОЈТЕ ПОСЛЕ ДА СЕ ЧУДИТЕ!

Вирусолог др Миланко Шеклер рекао је јутрос да не треба да нас зачуди ако број новозаражених корона вирусом нагло скочи због прославе празника и масовних окупљања.

Он није желео да коментарише поштовање епидемиолошких мера, већ је објаснио шта можемо да очекујемо наредних дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не бих коментарисао поштовање мера, довољно сам говорио. Али хтео бих да дам савет да када за пар дана или недеља буде порастао број новозаражених. Волео бих да миксујете снимке са конецерата, па да десетак секунди у прилогу буде они са концерата, а десетак из ковид болница. Немојте после да се чудите откуд оволики бројеви – оштар је вирусолог и додаје да што се њега тиче, он би волео да број новозаражених следеће недеље буде нула, али да је то тешко вероватно.

Доктор Шеклер је у Јутарњем програму ТВ Прва истакао да „омикрон није доминантан у Србији.“

– За то не постоје докази. Делта је далеко опаснија, она ће да прави проблем, а омикрон ће да преузима све већи број случајева. Свуда у свету причају да је омикрон преузео и да је доминантан, али то би било чудно. Последњи подаци показују да се смањује број новозаражених од омикрона. Сад је негде око пола. Мислим да делта и даље прееовладава, немам доказе, али претпостављам да је тако – каже др Шеклер и додаје да је Јужна Африка једина земља где је омикрон преузео примат.

– Једина земља где је преузео примат јесте Јужна Африка. У ризику су невакцинсиани. У руским земљама је јако пристутан – 50:50, али број умрлих није драстично скочио, нема толико хоспитализације. У земљама где је проценат вакцинисаних 80 одсто, ту је ситуација таква. Али код „паметњаковића“ као што смо ми, Румуни, Бугари… проценат вакцинисаних није прешао ни 50 одсто. Румуни имају чак „фантастичних“ 27 одсто имунизованих у укупној популацији. Ми смо негде испод 50 одсто. И ако се у тим земљама буде проширио омикрон, бојим се да ће број хоспитализованих да буде толики, да ће напунити цео здравствени систем – рекао је др Шеклер.

Он је истакако да „не можемо да очекујемо да се једна врста соја појави и потисне другу“.

– Када се омикрон појавио, сви су правили панику – страшна варијанта, не ради вакцина… Добро се сећам да сам рекао да то по својој прилици може да буде корак у добром смеру. Али немогуће је превише оптимистично посматрати ствари, да очекујемо да је последњи сој јер још увек имамо делту. Омикрон се појави и побегне дета, не иде то тако. Имали сте замене вируса неколико пута до сада. Имамо делту која је јако преносива и омикрон још преносивији. Не можемо да чекујемо да ће једна врста да се појави и потисне другу. За оног ко се разболи и умре, ова мутација је 100 патогена – објаснио је др Шеклер.

Да ли постоји опасност да ће се појавити нови сој, а који ће бити још јачи од овог?

– То не може нико да каже, али могуће је – закључио је др Шеклер.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс