Регион

НЕНАД ПЕРИШ ОТКРИО НОВЕ ДЕТАЉЕ КОБНЕ НОЋИ: Ево шта се десило са Матејевим телефоном

Истиче да уопште не прати разне теорије завере и коментаре који се појављују на друштвеним мрежама и по медијима.

Сплићанин Матеј Периш нестао је у ноћи између 30. и 31. децембра, а његов отац Ненад Периш открио је нове детаље из истраге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Између осталог, Периш је објаснио и мистерију око телефона његовог сина, те истакао да претпоставља да је Матеј кобне вечери угасио апарат због скупих импулса.

– Нажалост, засад немам никаквих нових информација о Матеју, нико ме из МУП-а Србије није контактирао од јуче, али знам да људи и даље предано раде и ја им по стоти пут захваљујем на труду – казао је за тамошње медије отац несталог младића.

Истакао је да не постоји никакав доказ да је Матеј заиста ушао у реку Саву и на којем месту, те да уз реку и на месту где се претпоставља да је Матеј могао имати контакт са Савом није, колико он зна, пронађен ни један физички доказ или предмет који би упућивао на то да је од његовог сина.

– Не постоји доказ да је завршио у реци, тачно, али река се налази уз подручје на којем је он био присутан, и као подручје које није једноставно истражити, а може скривати пуно тих ствари, мени је логично да се на то обрати пажња. Знам да се и друге информације проверавају и на копну и да претрага на реци није једина. С обзиром на локацију локала и Матејево кретање, односно виђења тих камера које су указивале да се он налази у близини реке, логично је да се она претражује. Досад ме полиција није позвала ни на какво препознавање било којег предмета, па зато претпостављам да ништа није нађено. Што се тиче наводног сукоба с људима из Задра у клубу, колико су ми рекли његови пријатељи, није ту било ничег озбиљног нити ишта што би указивало на то да би то могао бити узрок нестанка. Више се радило о некаквој вербалној ситуацији. Положај клуба је такав да је улаз заграђен зидом, а десно се налази гардероба, тако да Матејеви пријатељи нису ни могли видети с места на којем су били ако се нешто догађало на вратима. Али, понављам, ја немам сазнања да се нешто догодило у клубу, некакав физички сукоб – рекао је Периш и додао:

– Нажалост, чуо сам да камере у самом локалу нису радиле, а који је томе разлог, не знам. По ономе што сам досад чуо и сазнао, ништа ме не наводи на то да је мој син жртва неког насилног чина или кривичног дела, но све и даље остаје отворено. Јер, како немаш неке чињенице, ништа са сигурношћу не можеш ни закључити. Не мешам се у истрагу МУП-а Србије, људи се труде и раде свој посао, знам да потрага, осим на реци, траје и на копну и да се слажу коцкице мозаика – коментарисао је Ненад Периш.

Истиче да уопште не прати разне теорије завере и коментаре који се појављују на друштвеним мрежама и по медијима.

– Искрено да вам кажем, то ме ни не занима. Мени је само циљ доћи истином до свог сина на било који начин, дај Боже да буде све у реду и да будем најсретнији човек на свету, али спреман сам на било коју солуцију. У сваком случају тражим га и тражићу га и даље. Мене ће само истина довести до мога сина, немам ту никакву дилему, и зато сам ту и зато ћу до даљњег ту и остати – рекао је он.

Он је упитан и за Матејев телефон, који се у медијима наводи као један од кључних доказа за откривање тога што се младићу и где догодило.

– Мобилни, колико знам, није пронађен, а излистани су сви позиви и поруке и ту није, колико видим, било неких података који би указивали на закључак да истрага крене према неком другом путу. Мобилни је био, колико сам чуо, у 23 сата пун 75 посто, то ми је рекао његов пријатељ, али како у локалу нема Wи-Фија, а доста су скупи импулси, претпостављам да је то разлог зашто га је Матеј искључио. Не знам постоје ли техничке могућности идентификације телефона који је искључен а има батерију у себи, нисам стручњак за то. Но, кажем, МУП Србије води истрагу и очекујем да они све то детаљно провере и виде, те донесу закључке. Не желим им сметати, имам се право као отац интересирати, али као лаик не желим им одређене ствари наметати и сугерисати јер они су професионалци који раде свој посао – рекао је Периш и додао:

– Ипак, можда је могуће, уз техничка постигнућа и савремену технологију, питати и затражити помоћ неких суседних земаља које располажу таквим технологијама, сателитским подацима и слично – каже Матејев отац.

Каже и да је неколико пута прошао цели пут који је реконструиран на основи снимака надзорних камера, те да је био и у такозваној Шпанској кући, која се налази на крижању Улице браће Крсмановић и Карађорђеве. Наиме, поједини српски медији објавили су да су надзорне камере снимиле 27-годишњака како улази у тај напуштени објекат и сат времена после излази.

– Био сам у тој Шпанској кући, неколико пута сам прошао цели тај пут који је деломично покривен камерама, па је тако и реконструирано Матејево кретање, тако да се види да је пут, по минутажи и времену, правоцртан. Шпанска кућа је потопљена у подруму, у разини је Саве, на првом спрату је доста прљава и тамо се скупљају људи који немају где. Колико знам, полиција је то детаљно проверила и ту нема, колико ми је познато, никаквих повезница с оним што се Матеју догодило – истиче он и додаје:

– Што се тиче посљедњег снимка надзорних камера на којем се види да мој син разговара с таксистом и тога зашто ни један други снимак није објављен, а зна се да у том подручју има доста камера, могу рећи да у том делу града стварно има пуно камера, неке су јавне, а неке су постављене због сигурности одређених објеката. Но, могуће је да не покривају онај пут интереса који би нама у овом тренутку био занимљив. Иако их има пуно, не значи да су снимиле мога сина. Друго је кад неко постави камеру да снима променаду, а друго је кад циљано постави камеру да му снима двориште или прилаз и слично. Како било, не одустајем, желим наћи свога сина и још једном захваљујем свима на труду и жељи коју исказују да се ова ситуација разреши – закључио је отац несталог младића.

Извор: srbijadanas.com/Слободна Далмација

Ознаке