Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Полицијска возила, водени топови испред зграде МУП-а; „Једини одговор – сила и снаге безбедности“

Туниска полиција користила је водене топове да растера стотине демонстраната који покушавају да стигну до центра Туниса.

Демонстранти су се окупили на демонстрацијама упереним против актуелног преседника упркос ограничењима која је влада донела у циљу спречавања ширења коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Присуство јаких снага туниске полиције спречило је демонстранте да се окупе у Авенији Хабиба Бургибе, главној улици у центру Туниса која је традиционално жариште демонстрација, укључујући и током револуције 2011. која је донела демократију у ту афричку земљу.

Полиција је потом покушала да растера неколико различитих група демонстраната, од којих је најмање једна имала стотине демонстраната, рекли су сведоци.

Опозиционе странке, укључујући умереног исламисту Еннахду, протестују против суспензије парламента од стране председника Каиса Саида, преузимања извршне власти и потеза за који имају циља да укину устав а који демонстранти називају државним ударом.

Десетине полицијских аутомобила стајало је на том подручју, а два водена топа постављена су испред зграде Министарства унутрашњих послова, која се налази у истој улици.

Протест у петак је био уперен против забране свих окупљања у затвореном или на отвореном коју је влада најавила у прошли уторак како би зауставила талас ширења коронавируса.

„Саиедов једини одговор противницима данас је сила и снаге безбедности… тако је тужно видети Тунис који личи на касарну на дан наше револуције“, рекао је Чајма Иса, опозициони активиста.

Еннахда и друге странке које су учествовале у протесту оптужиле су владу да је увела забрану и обновила свој ноц́ни полицијски час из политичких, а не здравствених разлога, као начина да спречи протесте.

Иако је Саиедов избор у јулу испрва изгледо веома популаран након година економске стагнације и политичке парализе, аналитичари кажу да је од тада изгубио одређену подршку.

Економија Туниса и даље је захваћена пандемијом, ништа није учињено у стицању међународне подршке за крхке јавне финансије, а влада коју је Саиед именован у септембру најавила је непопуларан буџет за 2022.

Петак пада на оно што су Тунижани раније обележили као годишњицу револуције, дан када је аутократски бивши председник Зин Ел Абидин Бен Али побегао из земље.

Међутим, Сајед је прошле године донео одлуку да се уместо на годишњицу Бен Алијевог одласка у изгнанство обележава децембарска годишњица самоспаљивања уличног продавца чија је смрт изазвала побуну која ће покренути „Арапско пролеће“

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92