Србија

Шиптари у паници: Тачи „спава“ док председник Србије обилази Косово

Сви медији на албанском језику у Приштини и у Тирани преносе информације о посети председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији и цитирају његове речи да је језеро Газиводе од посебног значаја за Србе и Албанце

Сви медији на албанском језику у Приштини и у Тирани преносе информације о посети председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији и цитирају његове речи да је језеро Газиводе од посебног значаја за Србе и Албанце, али и да је та брана и спорна тачка у односима Срба и Албанаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Широко цитирајући прву изјаву председника Вучића по доласку у Зубин Поток, Љами наводи речи председника Србије да је идеја Србије одржавање мира, стабилности и тежња ка успостављању бољих односа између Срба и Албанаца.

„Без Газиводе нема преживљавања, нема преживљавања ове области. Дошао сам са поруком мира, али и са плановима и инвестицијама“, рекао је Вуцћић, наводи Љајми.

На водећем приштинском порталу Коха.нет све ударне вести посвећене су посети председника Србије КиМ.

Једна од њих је и да су у пратњи Вучића шеф БИА Братислав Гашић и министар здравља Златибор Лончар.

„Наравно, не недостаје ни шеф тзв. Канцеларије за Косово у Влади Србије, Марко Ђурић, који је на Косову од јуче“, навела је Коха.

Коха је пренела и да је Вучић грађанима који су га дочекали поручио да ће га више волети од Слободана Милошевића, јер је Србија под његовом влашћу дала више средства Зубином Потоку.

Наводе да је рекао да није преварио, ни понизио Хашима Тачија, те да је додао да то чини онај који спомиње нечије ћерке и синове.

Приштинска Бота сот је пренела да је Тачи „једва преживвео“ Вучићево одбијање да разговара са њим јуче у Бриселу.

А данас, кажу, док Вучић на северу КиМ обилази Газиводе, Тачи „спава“.

Констатују да се Тачи ниједном речју није огласио о Вучићевој посети.

О посети Вучића северу КиМ извештава и портал Зери који тврди да ће председник Србије преспавати у Звечану.

Напомињу да посету председника Србије обезбеђују припадници полиције и да до сада није забележен ниједан инцидент.

Примећују и да посету Вучића прати велики број новинара.

КТВ је пренела да је председник Вучић поручио да ће обићи сваки део севера КиМ, те да је поручио да је унапређење односа са Албанци неопходно и да је неопходно је да је време да Срби и Албанци разговарају са више поштовања.

БЕЋАЈ: И КОСОВСКИ ПАРЛАМЕНТ И ТАЧИ ИЗГУБИЛИ ЛЕГИТИМИТЕТ

Професор приштинског универзитета Бехљуљ Бећај оценио је данас да су и косовски парламент и Хашим Тачи изгубили легитимитет када је у питању наставак дијалога са Београдом.

Бећај је рекао да се косово налази у „једној сулудој ситуацији“, где је изгубљен легитимитет свих политичких фактора и косовског парламента, као и Хашима Тачија, будући да је он носилац процеса дијалога у име КиМ.

Сама чињеница да се подигла толика бука око присуства председника Србије Александра Вучића на КиМ је доказ, каже Бећај за Прву тв, да су седмогодишњи договори били заправо фарса, лаж и обмана.

„И у овом контексту треба да се преиспита целокупан ток, уколико желимо да сагледамо рационално, нормално тај процес који се одвијао до сада“, додао је..

Говорећи о теми корекције граница, Бећај каже да није суштина у „границама, односно територијама“, које су биле узрок сукоба, већ је суштина проблема у томе да се коригује политика у оквиру тих граница и тих територија.

 

Извор: Tanjug