Србија

Шокантно! У СТАНУ ПРОНАЂЕН ШКОРПИОН, ПИШТОЉ И НЕОБИЧАН УРЕЂАЈ: Ево за шта су Дијани служила 2 вентилатора и 6 антена!

У луксузном стану бивше државне секретарке Дијане Хркаловић полиција је, током наложеног претреса 15. октобра прошле године, пронашла два пиштоља, од којих је један аутоматски, али и електронски уређај који служи за ометање бежичних радио сигнала, такозвани „џемер“ – ометач прислушкивача, пише Блиц.

Како се наводи у оптужном предлогу против Хркаловићеве, која се терети за трговину утицајем, полиција је 15. октобра прошле године по налогу упала у њен стан у Улици Војводе Степе у Београду, где су пронађени, а потом и одузети – пиштољ макре „ЦЗ-П10“ и аутоматски пиштољ марке „ЦЗ Шкорпион“. У спаваћој соби пронађено је и 15 метака, али и панцир С величине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За пронађено оружје Хркаловићка је поседовала дозволе за њихово поседовање и ношење. Међутим оно што је необично је да је у њеном стану пронађен и уређај са „два вентилатора, шест антена и пратећим пуњачем“. Овај уређај заправо служи за ометање бежичних радио сигнала, тачније за ометање прислушкивача. У оптужном предлогу се наводи да треба да се утврди да ли је и када овај уређај и коришћен.

Да ли је овај уређај Хркаловић држала у стану како нико не би могао да јој подметне бубицу или неку другу справу за прислушкивање или га је са собом носила када се састајала са неким, за сада није познато и предмет је истраге.

Уређаји за ометање сигнала могу имати домет од 10 до 50 метара. Слабији се углавном користе у канцеларијама или аутомобилима како би спречили прислушкивање разговора те особе, док се они са већим дометом могу, на пример, користити у конференцијским салама, на састанцима и слично. Када се овај уређај укључи он омета сигнале других телефона, па у њиховој близини углавном није могуће ни обавити телефонски позив, већ телефони хватају само „сметње“.

Променила име

Да се Хркаловић „необично“ понашала за особу на тако високој функцији било је свима јасно и када је у јулу 2019. године званично променила своје име. Наиме, она је 19.7.2019. године уместо рођеног имена Дијана име променила у Ника, а уместо презимена Хркаловић у презиме Рина.

Промена имена Дијане Хркаловић једна је од тема и у оптужном предлогу против ње и наводи се као један од разлога због ког тужилаштво тражи да јој се одреди притвор јер постоји „оправдана сумња да је извршила кривична дела која јој се стављају на терет“, а да њено промењено име указује на то да постоји могућност да побегне из земље како би избегла суђење.Необично је и да, како се наводи у оптужном предлогу, Хркаловић на своје име не поседује ништа од имовине, па чак ни мобилни ни фиксни телефон, лап-топ или десктоп рачунар као средства комуникације, али да зато поседује „џемер“, уређај за ометање комуникације.

Скривена порука Вељи Невољи?

Хркаловић је своје име променила у Ника Рина након одласка из полиције. Себи је име дала по грчкој богињи победе Ники, а презиме је узела по Тоту Рини, једном од највећих сицилијанских мафијаша свих времена. Иначе, Тото Рина, звани Звер, био је први шеф злогласне мафијашке организације Коза ностре и на души је носио небројене животе. Умро је у 86. години у затвору у Италији и важио је за једног од најсвирепијих мафијаша, због чега је и добио надимак Звер.Комбинацију имена Ника и Рина, многи су превели као “Богиња Мафије”.

Да је Хркаловић, која је осумњичена да је искористила свој положај и наредила да се уклоне докази који су терети Вељка Беливука, званог Веља Невоља да је извршио убиство Властимира Милошевића у Улици 27. марта (случај познатији као „убиство на трамвајским шинама“), ово име узела како би послала поруку управо Беливуку сумња се јер управо он, вођа најопаснијег клана у Србији осумњиченог за најмање пет стравичних убистава, на грудима има истетовирану Нику, грчку богињу победе.

Хркаловић је име Ника Рина користила само четири месеца, а онда је крајем новембра исте године „вратила“ своје право име.

Ко је био Тото Рина

Салваторе Рина (87) познат и као Тото Рина био је један од најопаснијих шефова у историји сицилијанске мафије, а умро је у затворској болници у Италији 2007. године. Рина је био један од најозлоглашенијих мафијаша који је због своје суровости добио надимак „Звер“. Одговоран је за најмање 150 убистава, а убијао је чак и децу. Наручио је отмицу дечака (13) како би спречио његовог оца да ода полицији тајне мафије. Дечак је на крају задављен, а његово мртво тело су растопили у киселини.

Кад су неки од мафијаша одлучили да сарађују са правосуђем и постану сведоци, он је за одмазду наручио убиство 11 њихових рођака. Када је постао први човек мафије наручио је убиство судије Ђованија Фалконеа који се жестоко борио против мафије.Тужилаштво за организовани криминал за Дијану Хркаловић тражи казну затвора од пет година, док за Дејана Миленковића ког терете за кривично дело злоупотреба службеног положаја на годину дана затвора. За окривљеног Милорада Шушњића, бившег начелника ПУ Нови Сад, који је осумњичен за кривично дело трговина утицајем, Тужилаштво тражи затворску казну у трајању од две године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц