Србија

Ударна вест! СРУШИО СЕ НЕВИДЉИВИ АВИОН! Американци желе да га извуку пре Кинеза! Ево шта се спрема!

Америчка ратна морнарица покушава да извуче свој најнапреднији борбени авион који се прекјуче срушио и потонуо у Јужном кинеском мору што је изузетно сложена операција за коју аналитичари кажу да ће је Пекинг пажљиво пратити.

Борбени авион Ф-35Ц, једномоторни стелт ловац и најновији млазњак у флоти америчке морнарице, срушио се у понедељак на носач авиона УСС Карл Винсон током рутинских операција, саопштила је морнарица.
Ратни авион вредан 100 милиона долара ударио је у пилотску палубу носача авиона од 100.000 тона, а затим пао у море када се његов пилот катапултирао, рекли су званичници морнарице, преноси Си-Ен-Ен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пилот и шест морнара на носачу авиона УСС Карл Винсону су повређени, а штета на огромном броду била је само површна и носач је наставио са нормалним активностима.

Америчка морнарица се суочава са задатком да покуша да повуче потонули Ф-35Ц са дна океана немирног Јужног кинеског мора и за сада даје тек оскудне информације.

Иако морнарица САД није открила где се у Јужном кинеском мору догодила несрећа, Пекинг тврди да је скоро цео водни пут од 3,3 милиона квадратних километара државна територија Кине, наводи амерички медиј.
Пловила кинеске морнарице и обалске страже стално су присутна у водама Јужног кинеског мора и готово је сигурно да ће Пекинг желети да се домогне и прегледа авион Ф-35Ц, кажу аналитичари.

„Кина ће покушати да лоцира и детаљно испита авион користећи једну од својих подморница за дубоке зароне“, предочио је Карл Шустер, бивши директор операција у Заједничком обавештајном центру америчке Пацифичке команде на Хавајима.

Шустер, бивши капетан америчке морнарице, рекао је да је могуће да ће Кина у овој ситуацији инсистирати да полаже право на спасавање на основу својих територијалних захтева у Јужном кинеском мору.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com