Русија

ПУТИНУ ПРЕКИПЕЛО: Смењен је

Руски блогери извештавају да је адмирал Виктор Соколов, за кога се мислило да је погинуо у украјинском нападу у септембру 2023, смењен.

Злогласни руски војни дописници „З-канала“ Рибар и Романов Лајт објавили су на својим каналима на Телеграму тврдње да је адмирала Виктора Соколова на месту команданта московске Црноморске флоте (БСФ) заменио његов начелник штаба, вицеадмирал Сергеј Пинчук.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Веровало се да је Соколов убијен заједно са 34 друга морнаричка официра када је тадашњи штаб БСФ-а у Севастопољу, на Криму, погођен са најмање две енглеско-француске крстареће ракете „сторм шедоу“ 25. септембра прошле године.

Његова смрт је касније негирана, а руски медији су два дана касније објавили видео-снимке на којима се очигледно види како присуствује састанку вишег одбора руског Министарства одбране путем видео-везе.

Соколов је постављен на ту функцију у септембру 2022. када је његов претходник Игор Осипов отпуштен након потонућа водећег брода БСФ-а, ракетне крстарице Москва.

Чини се да је губитак још једног великог поморског брода, великог десантног брода Цезар Куников, потопљеног од украјинских беспилотних дронова-бродова магура 14. фебруара, било превише.

Под Соколовљевом командом ствари су се погоршавале за БСФ како су губици почели да расту.

Процењено је да се БСФ састојао од око 80 ратних бродова на почетку инвазије у пуном обиму, укључујући велике ратне бродове, десантне бродове, подморнице, патролне чамце и миноловце.

Од тада, Украјина је извела најмање 27 успешних напада на руске морнаричке и друге бродове, што је, према речима портпарола украјинске морнарице Дмитра Плетенчука, резултирало уништењем 25 и оштећењем још 15 бродова.

Одређени број оних који су наведени као оштећени вероватно се неће вратити у употребу у блиској будућности.

Извор:  KYIVPOST