Србија

УДАРНО! Влада Србије усвојила

Београд — Влада Србије усвојила је Предлог закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчана помоћ од 100 евра.

Њима се, како се наводи у саопштењу, новчана помоћ уплаћује за ублажавање последица пандемије болести ковид-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, у циљу смањивања негативних ефеката пандемије, очувања агрегатне тражње и подстицања раста привредних активности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новчана помоћ у износу од по 100 евра (у динарској противвредности по званичном средњем курсу динара према евру који утврђује Народна банка Србије на дан ступања на снагу овог закона) намењена је лицима од навршених 16 до навршених 29 година на дан ступања на снагу овог закона.

Пријаве за грађане којима се предложеним законским решењем утврђује право на новчану помоћ, а који су држављани са пребивалиштем у Републици Србији и поседују важећу личну карту, вршиће се електронски, путем портала Управе за трезор од 15. до 30. јануара 2022. године.

Њима ће након уношења основних личних података (ЈМБГ, број личне карте и име банке) бити заведена пријава, чији ће статус моћи да провере на порталу Управе за трезор. Уколико неко нема рачун у банци, потребно је да изабере банку у којој ће му аутоматски бити отворен наменски рачун.

Примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у заводу за извршење кривичних санкција, новчана помоћ ће бити уплаћена аутоматски, односно без подношења пријаве, саопштено је из Владе Србије.

Водич: Како до 100 евра за младе

Председник Србије Александар Вучић недавно је објавио да је држава припремила нову меру за помоћ грађанима.

Реч је о исплати по 100 евра помоћи у динарској противвредности младима, тачније свима између 16 и 29 година старости.

Пријава за ову врсту помоћи ће бити могућа од 15. до 30. јануара 2022. године, на исти начин као што су се грађани пријављивали за претходне врсте помоћи државе, дакле преко портала Управе за трезор.

Подсетимо, држава ће додатно помоћи здравствене раднике повећањем плата за осам одсто, уз једнократну помоћ од по 10.000 динара, док ће по 20.000 динара добити сви пензионери у Србији. Такође, од 1. јануара се за прво дете добија по 300.000 динара, док се за друго и треће дете добија по додатних 100.000 динара, уз већ постојеће мере новчане подршке.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг