Русија

Џонсон захтева ХИТНУ реакцију ЗАПАДА: Ево шта планира Путин!

Након састанка западних лидера у Минхену где се расправља о кризи у Украјини, британски премијер је одржао конференцију за медије на којој је резимирао разговоре које су светски лидери водили, као и мере које су предлагали у случају ескалације ситуације.

Између држава које су узеле учешће у разговору постоји заједнички став да „шок од било какве инвазије Русије на Украјину одјекнуо би светом“ – нагласио је Џонсон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Велике Британије рекао је да морају бити „непоколебљиво искрени“ у вези са ситуацијом у Украјини и не треба да „потцењујемо тежину овог тренутка“. У говору на безбедносној конференцији у Минхену, Џонсон је рекао да не зна шта намерава руски председник Владимир Путин, али „предзнаци су мрачни“.

Западне нације су упозориле да би Русија ускоро могла да изврши инвазију на Украјину, са преко 130.000 њених војника близу границе.

Они оптужују Русију да покушава да инсценира лажну кризу у отцепљеном источном региону Украјине како би јој дала разлог за инвазију, иако је Русија више пута негирала да планира инвазију, рекавши да трупе изводе војне вежбе у региону, оптужујући Запад за „хистерију“.

Џонсон је нагласио да се Велика Британија и даље нада да ће дипломатија и дијалог успети у решавању кризе. Позивајући на јединство међу западним савезницима Велике Британије, он је рекао:

– Сваки пут када западни министри посете Кијев, ми смо уверавали народ Украјине и њихове лидере да стојимо иза њиховог суверенитета и независности.

– Како би те речи биле шупље, бесмислене, увредљиве ако у тренутку када је њихов суверенитет и независност угрожена, једноставно скренемо поглед. Ако би Украјина била нападнута „сви би били сведоци уништења демократске државе, земље која је слободна генерацију, са поносном историјом избора“. То је бивша совјетска република са историјским везама са Русијом и дели границе са ЕУ и Русијом – рекао је Џонсон.

Русија се дуго опирала померању Украјине ка западним институцијама, укључујући НАТО, видећи ширење војног савеза на исток као претњу својој безбедности.

Одузимање „права“ Русима

Премијер Борис Џонсон је упозорио да ће свака инвазија бити дочекана санкцијама руским појединцима и компанијама. Он је рекао да ће Велика Британија „отворити матрјошке“ одређених компанија у руском власништву и онемогућити им да послују у Лондону.

Његови коментари су уследили након најаве новог закона који омогућава Великој Британији да прошири своје санкције против земаља.

Џонсон се недавно састао и са украјинским председником Володимиром Зеленским, који је рекао да су се договорили о „заједничким наредним корацима“ и да су остали уједињени у потрази за деескалацијом и дипломатијом.

У саопштењу, лидер лабуриста сер Кеир Стармер рекао је да је та странка „упорна у нашој подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине“.

– Солидарни смо са украјинским народом и у јединству са нашим међународним партнерима и НАТО савезницима упозоравајући председника Путина да ће сваки напад довести до тренутних, оштрих и опсежних санкција – рекао је он.

У међувремену, Министарство унутрашњих послова укинуло је шаблон виза која богатим страним инвеститорима нуди боравак, усред притиска на министре због веза Велике Британије са Русијом.

Лабуристи су захтевали хитно објављивање текуће ревизије визе издатих између 2008. – када је шема уведена – и 2015. када су провере подносилаца захтева биле пооштрене.

Либералне демократе су такође захтевале „јасан распоред“ за укидање виза издатих свим Русима „за које је означено да представљају ризик за националну безбедност“.

Такође у заједничком саопштењу, огласили су се и министри спољних послова из групе богатих земаља Г7 рекли су да нису видели „никакве доказе“ да је Русија повукла неке од својих снага, како је тврдила, и да су и даље „озбиљно забринути“ ситуацијом.

– Позивамо Русију да изабере пут дипломатије, да деескалира тензије, да суштински повуче војне снаге из близине украјинских граница и да се у потпуности придржава међународних обавеза. Као први корак, очекујемо од Русије да спроведе најављено смањење својих војних активности дуж украјинских граница. О Русији ц́емо судити по њеним делима – наводи у саопштењу.

„Њихове речи и дела једноставно се не поклапају“

Америчка потпредседница Камала Харис такође присуствује конференцији у Минхену, која је у говору рекла да би се Русија суочила са „брзим, тешким и уједињеним“ економским последицама ако би извршила инвазију.

Она је оптужила Русију да сужава путеве за дипломатију, рекавши да се „њихове речи и дела једноставно се не поклапају“.

Њене примедбе долазе након што је Москва рекла да су се неке од њених трупа удаљиле од границе последњих дана – али су западне силе рекле да нема доказа о повлачењу.

Америка гради Украјинску „хистерију“

У петак је амерички председник Џо Бајден рекао да је уверен да је Путин одлучио да изврши инвазију и да би се напад могао десити у „наредним данима“.

Бајден је рекао да је процена заснована на америчким обавештајним подацима, који сугеришу да ц́е главни град Кијев бити гађан.

Процене трупа

Безбедносна конференција у Немачкој одржана је у тренутку када су украјинске снаге и побуњеници на истоку земље које подржава Русија наставили да оптужују једни друге за гранатирање и друга кршења примирја у петак.

Оваква кршења вишегодишњег прекида ватре у тој области нису неуобичајени, а свака страна је окривила другу за насиље у четвртак.

Вашингтон је у петак повећао процену броја руских војника распоређених око Украјине на између 169.000 и 190.000.

Украјински министар одбране је предложио цифру од 149.000.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com/BBC