Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Склоните се са улице, стиже олујно невреме

У наредна два сата доћи ће до брзог премештања хладног фронта са подручја Шумадије и Поморавља даље на југоисток Србије, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) у 15 сати.

Како даље наводе, у зони фронта падаће киша слабог до умереног интензитета, а дуваће умерен до јак северозападни ветар, док ће локално он бити и олујне јачине. У брдско-планинским пределима падаће снег слабог до умереног интензитета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сутра ће у Србији бити умерено и потпуно облачно, хладно и ветровито, на северу пре подне са сунчаним интервалима, а на југозападу, југу и југоистоку местимично са слабим снегом.

Ветар ће бити умерен и јак, у Војводини, источној Србији и на планинама олујни, северни северозападни, који ће увече бити у слабљењу.

На планинама се због јаког ветра очекује мећава уз стварање снежних наноса. Због јаког ветра на снази ће сутра бити жути метеоаларм у готово целој земљи, што значи да је време потенцијално опасно. Снажног ветра сутра ће бити поштеђени Западна Србија, Шумадија и Поморавље.

Најнижа температура кретаће се од -2 до 2 степена, а највиша од 4 до 10. Увече и током ноћи ка среди биће облачно понегде са слабим падавинама: у нижим пределима киша, у брдско-планинским снег.

Осетно топлије време метеоролози предвиђају за среду. Преподне ће бити облачно са слабим падавинама, а после подне се очекује постепено разведравање. Ветар ће бити слаб и умерен, на истоку повремено и јак, северозападни, крајем дана у слабљењу. Најнижа температура кретаће се од 0 до 4, највиша од 8 до 14 степени.

Снег на подручју Златибора пада дуже од два сата, на коловозу је неколико центиметара уквашеног снега а најкртичније је на планиским превојима, где повремено долази до застоја у саобраћају.

„На терену је 15 камиона који раде на рашчишћавању путева. Магистрала ка Црној Гори за сада је проходна, а саобраћај се отежано одвија на деоници од Борове Главе ка Новој Вароши. Путеви се чисте по приоритетима, а уколико се падавине наставе овим интензитетом саобраћај ће на најкритичнијим тачкама бити забрањен за шлепере“, рекао је за РИНУ Ален Мушановић из ЈП „Путеви Ужице“.

Јака снежна вејавица је у поподневним часовима погодила је и општине Пријепоље, Нова Варош и Прибој. Услед лоших временских услова у близини места Бистрица дошло је до саобраћајне незгоде када је возач путничког аутомобила слетео са коловоза и завршио на самој ивици канала.

Иначе, невреме је данас већ захватило земље региона. Јака киша забележена је на подручју Хрватске, а снажан ветар и снег у појединим деловима Далмације.

Град је пао на подручју Шибеника, истока Сплита, сињског подручја, а како преносе локални медији, најобилнији град пао је на ширем омишког подручју где је висина била и до 10 центиметара.

Из Бенковца су стигли застрашујући снимци на којима се види како ветар носи све пред собом. Ветар је толико јак да је подизао и контејнера и носио их као да су лист папира.

Мештани Бенковца кажу да је пијавица дошла с мора и гурала контејнере и оштетила стамбене објекте.

Извор: Телеграф