Свет

НИЈЕ ДОБРО! Осам сати сукоба – ситуација и даље напета; На хиљаде демонстраната, сузавац, водени топови

После осам сати нереда на улицама Париза, ситуација на Јелисејским пољима и даље је синоћ била напета, на основу извештаја са лица места, јавља Фигаро.

Префектура Париске полиције најавила је синоћ повећану присутност и дежурства током ноћи, док је Фигаро пренео објаву видео снимка са Твитера у којем се наводи да је ситуација и даље напета, а да су инциденти који су почели у 13 часова трајали до 21 сат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Забрану окупљања „конвоја слободе“, коју је у петак увече подржао и Париски управни суд, који је одбио две жалбе, потврдио је синоћ и Државни савет, саопштила је полиција.

„Право на демонстрације и на мишљење је Уставом загарантовано право у нашој Републици и нашој демократији. Право да блокирате друге или да спречите кретање није“, рекао је премијер Жан Кастекс.

Одобрене демонстрације против здравствених мера окупиле су данас 32.000 људи у Француској, укључујући око 7.600 у Паризу, према подацима Министарства унутрашњих послова.

Министарство је до 19 часова избројало укупно 149 протеста са скоро 32.100 демонстраната широм Француске (162 протеста и 29.000 учесника било је прошле недеље), а у овај број не спада „конвој слободе“ – протестна акција која није добила дозволу француских власти, наводи Фигаро.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен саопштио је јуче на Твитеру да је у Паризу полиција извршила 337 усмених упозорења и 54 хапшења, и захвалио припадницима полиције која је додатно мобилисана овог викенда.

„Хвала полицији и жандармима који су овог викенда мобилисани широм Француске, а посебно у Паризу, да спроведу ред у држави и слободу кретања. У Паризу 337 усмених упозорења и 54 хапшења“, навео је Дарманен на Твитеру.

Инциденти који су почели током дана на улицама Париза наставили су се и током ноћи на Јелисејским пољима, а према речима новинара париског Фигароа, „полиција у једном трнутку није била у стању да растера све већи број демонстраната“.

Француска полиција употребила је сузавац у близини Тријумфалне капије у Паризу, како би растерала демонстранте који су током читавог дана протестовали против ограничења уведених ради спречавања ширења корона вируса.

Полиција је претходно употребила сузавац и на Јелисејским пољима, убрзо након што је „конвој слободе“ који се бори против ковид мера стигао у француску престоницу, пренео је раније Ројтерс.

„Либерасион“ пише да је конвој чинило око 3.000 возила из целе Француске, са око 5.000 демонстраната, као и да су сви заустављени у петак увече на улазима у Париз.

Аутомобили који су превозили демонстранте успели су да прођу кроз полицијске контролне пунктове у центру Париза и закрчили су саобраћај око Тријумфалне капије.

Полиција је саопштила да је зауставила 500 возила која су покушавала да уђу у Париз и да је током јутра уручено скоро 300 казни.

Инспирисани демонстрацијама „конвоја слободе“ у Канади, возачи су махали француским заставама и трубили пркосећи наређењу полиције да не улазе у град.

Полиција је навела и да је ухапсила пет демонстраната у јужном делу Париза, који су поседовали праћке, чекиће, ножеве и гас маске.

У Паризу је распоређено скоро 7.200 полицајаца и жандарма.

Први пут од нереда током демонстрација „жутих прслука“ 2018. године, жандармерија је на улице извела и оклопна возила.

На друштвеним мрежама, како преносе поједини француски медији, круже снимци према којима је полиција користила и прекомерну силу над демонстрантима.

Премијер Кастекс упозорио је да ће одговор власти бити чврст према онима који покушају да блокирају саобраћај или престоницу.

Француски демонстранти, инспирисани протестом канадских камионџија, противе се потврдама о вакцинацији, неопходним за улазак у ресторане, барове и јавне просторе.

Француски медији наводе да противнике ковид мера окупљене у „конвојима слободе“, чине противници председника Емануела Макрона и „жути прслуци“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг