Србија

Обратите пажњу! ОВО СУ СИМПТОМИ СТЕЛТ ОМИКРОНА! Стручњаци упозоравају да смо далеко од краја пандемије: Многи шетају, а не знају да су ЗАРАЖЕНИ

Корона нас је научила шта значи капљична инфекција, како је дисати испод хируршке маске и зашто се не смемо руковати у време када пандемија достиже пик.

Упознали смо све наше епидемиологе, вирусологе и пулмологе. Сазнали смо и ко су произвођачи вакцина. С друге стране, живели смо у рату са невидљивом пошасти која је многима однела најближе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Две године после, можемо рећи да, на жалост, свако од нас зна некога кога више нема због короне. Најновије истраживање учи нас да је важно вежбати у проветреним просторијама и да ако боравимо у загушљивој теретани, вероватноћа да ћемо добити корону, ако је неко у близини има, износи готово 100%.

Директор Опште болнице у Панчеву примаријус доктор Слободан Овука навео је да ако се не вакцинишемо сви целокупно – вакцина неће имати тај ефекат какав би требало да има.

– Ми имамо 156 позитивно ковид пацијената, а имамо чак 25 људи који су на интезивној нези и који су на ивици опстанка. Оно што је забрињавајуће је да има много више млађих људи. Ми водимо евиденцију за сваког пацијента. Вакцина штити и много су боље клиничке слике оних који су вакцинисани. Опасност код овог соја омикрона је то што имате људе који шетају градом, а ни не знају да су позитивни, јер је овај вирус далеко блажи. Једино ових годину дана, где имамо на располагању све врсте вакцине, ми нисмо то искористили. Ми се увек исти у једном кругу вакцинишемо, можемо се вакцинисати и осам пута ако је нас пола, а друга половина се не вакцинише, онда ни та 3. или 4. доза неће имати толики ефекат. Овако ћемо и ми добити обавезну вакцинацију – рекао је Слободан Овука за Јутарњи програм на Курир телевизији.

Проф.др Сергеј Бољевић, шеф катедре патологије човека на Сеченовском Универзитету у Москви, истакао је да је нови сој омикрона, тзв. стелт или невидљиви омикрон, далеко снажнији и да смо далеко од краја пандемије.

– Тај нови сој омикрона изазива тежу клиничку слику и оно што је јако интересантно при првом соју омикрона не губи се њух и укус док се са овим новим сојем враћа тај губитак њуха и укуса. Корона чак и кад се прележи, изазива доста проблема у будућем животу. Овде има око 125.000 људи које се заразе у Русији и око 20.000 људи који се заразе у Москви, али то су углавном невакцинисани људи. Ми овде имамо 62% људи који су вакцинисани и нисмо ту могли да направимо неки велики прогрес. Имамо чак 50 милиона људи који су невакцинисани, ако на њих баците омикрон, нормално да ће се сви заразити. Нисмо на крају пандемије, максимално до лета можемо да се надамо да ће нешто кренути бар мало на боље. Мада шта ако се појави неки нови сој, шта ћемо онда, опет „јово наново“ – истакао је шеф катедре патологије човека у укључењу за Јутарњи програм на Курир телевизији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс