Свет

ОРБАН ОКРЕНУО ЛЕЂА ПУТИНУ: Након шокантног потеза Кине, Мађарска стала на другу страну

Најновије вести из Турске и Мађарске сугеришу да и пријатељи руског председника Владимира Путина почињу да му задају ударце након руске инвазије на Украјину.

Мађарска ће подржати све санкције Европске уније против Русије и неће ништа блокирати, изјавио је данас на украјинско-мађарској граници мађарски премијер Виктор Орбан, којег је Путин пре само неколико недеља срдачно угостио у Кремљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мађарска је јасно ставила до знања да подржавамо све санкције, тако да нећемо ништа блокирати. Оно што премијери Европске уније буду у стању да договоре, ми то прихватамо и подржавамо. Ово је време да будемо уједињени, то је рат – рекао је Орбан новинарима, пренео је Ројтерс.

Мађарска је такође последња у низу земаља које су подржае искључење Русије из СВИФТ банкарског система.

У међувремену, из Анкаре је стигла информација да ће Турска да забрани пролазак руских ратних бродова кроз мореузе Дарданели и Босфор, који повезују Црно море са Средоземним.

– Турска ће да спречи руске ратне бродове да пролазе кроз мореузе Дарданели и Босфор – изјавио је украјински председник Володимир Зеленски након разговора са Анкаром, додавши да је земља обећала војну и хуманитарну подршку Украјини.

Ипак, Турска је саопштила да тек треба да донесе одлуку о затварању својих мореуза између Средоземног и Црног мора за руску морнарицу – упркос тврдњи украјинског председника Володимира Зеленског.

И турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу позвао је Русију да заустави војну операцију у Украјини. Турско министарство спољних послова саопштило је у суботу да понављају своју понуду да Анкара буде место за мировне преговоре између Русије и Украјине.

Односи између турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и Путина били су срдачни, али НАТО чланица сада сце више показује да је на украјинској страни од почетка руске офанзиве.

И Кина је данас подржала украјински суверенитет. Наиме, високи кинески дипломата бранио је дугогодишњи став Кине о заштити националног суверенитета – додајући да се то „подједнако односи и на питање Украјине“.

„Кина чврсто верује да суверенитет и територијални интегритет свих земаља треба да се поштују и штите и да се озбиљно поштују циљеви и принципи (Повеље УН). Ова позиција Кине је доследна и јасна и подједнако се примењује на питање Украјине“, написао је Лиу Сјаоминг, специјални представник кинеске владе за питања Корејског полуострва, преноси ЦНН.

Такође, у четвртак увече одржано је гласање о Резолуцији Савета безбедности УН о осуди руске агресије на Украјину, током којег је Кина била уздржана. Како јављају медији, САД и савезници ово виде као победу, јер Кина ипак није директно подржала своју земљу савезницу.

Извор: Блиц