Свет

УДАРНО! Убијен руски војник,хитно се огласио НАТО!

Амерички обавештајци су помињали да би Русија могла 16. фебруара да крене на Украјину.

Како би та инвазија могла да изгледа и шта би уследило након уласка војске, тема је којом се баве обавештајне службе широм Запада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све више земаља позива држављане да напусте Украјину.

Убијен припадник Луганске народне милиције

Један припадник Народне милиције Луганске народне репулике погинуо је када су украјинске снаге отвориле ватру на територији ЛНР.

„У 15 сати по московском времену, наоружане украјинске снаге су из правца насеља Орехово, под контролом Кијева, из снајпера пуцали на насеље Голубовско, под котролом ЛНР, и убили једног припадника Народне милиције“, рекао је представник ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре (СЦКК).

Украјинске снаге су пуцале након 18 дана тишине, навео је представник ЛНР.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а оптужбе о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

Огласио се и НАТО

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг сазвао је конференцију за медије након што је Русија објавила како је повукла део своје војске с границе с Украјином.

„Русија је послала снаге, и даље има времена да се одмакн од руба и престане да се припрема за рат и почне да ради на мирном решењу. НАТО савезници су рекли да би свака руска агресија дошла по високој цени. Показали смо све што Русија чини и отежали им да спроведу агресивне активности, али смо спремни и на сукоб. Ја сам позвао Русију на низ састанака у оквиру НАТО Савета, желимо да слушамо руску забринутост, изрази своје и тражити компромис. Свака земља има право да одабере свој пут и никада неће постојати чланице НАТО-а првог и другог реда, ми смо сви савезници. Обавезали смо се на одбрану широм савеза и распоредили више трупа на источним границама Савеза. Прошле седмице сам се нашао у Румунији и то је снажан показатељ америчке преданости одбране Европе. Министри обране савеза ће се састати како би и даље разговарали о одбрани“, рекао је он

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92