Свет

ЗЕЛЕНСКИ ПРИРЕДИО ШОК ВАШИНГТОНУ: Бајдене не дижи хистерију око Украјине!

Фото: Јутјуб

Председник Украјине рекао америчком колеги да не верује да ће Руси напасти. Истакао је да су упозорења САД о руској инвазији узрок тога што Путин гомила војску на границама и да су само дестабилизовала ситуацију, тврди извор из Беле куће

Зеленски је рекао да су Американци безбеднији у Кијеву него у Лос Анђелесу или било којем другом граду САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извор из Беле куће

Украјински председник Володимир Зеленски поручио је америчком колеги Џоу Бајдену да не диже више хистерију око руске инвазије јер се она неће догодити. Зеленски је Бајдену рекао да константна америчка упозорења о руском нападу на Украјину само дестабилизују ситуацију и уништавају економију, те констатовао да су држављани САД безбеднији у Кијеву него у Лос Анђелесу.

Кијев није Кабул

Амерички лист „Вол стрит џурнал“, позивајући се на неименоване Бајденове сараднике из Беле куће, пренео је детаље недавног телефонског разговора између њега и Зеленског, наводећи да њих двојица имају различито виђење тренутне ситуације.

– Бајден је Зеленском рекао да претња од руске инвазије на Украјину расте, на шта му је Зеленски одговорио да претња постоји још од 2014. Председник САД је затим казао да присуство руске војске у Белорусији, где се одржавају војне вежбе те две државе, може да повећа шансе за агресију – казао је тај извор.

Према његовим речима, то није убедило Зеленског да ће се инвазија заиста и догодити.

– Зеленски је рекао да не верује да ће Руси напасти и истакао да су америчка упозорења о руској агресији заправо узрок тога што Владимир Путин гомила војску на украјинским границама и да су дестабилизовала Украјину и политички и економски – испричао је извор из Беле куће.

„Вол стрит џурнал“ је пренео и речи неименованог украјинског званичника, који је открио да је Зеленски побеснео у јануару, кад је Вашингтон повукао део особља америчке амбасаде из Кијева.

– Зеленски је побеснео јер су Американци тиме створили утисак да ће Кијев ускоро бити освојен, баш као Кабул прошлог августа. Викао је да су Американци безбеднији у Кијеву него у Лос Анђелесу или било којем другом граду САД са високом стопом криминала – испричао је украјински званичник за амерички лист.

Међутим, амерички председник, упркос упозорењу Зеленског, није одустао од подизања тензија у Источној Европи. Украјини је послао три товара најмодернијег наоружања, као и војне инструкторе. Почетком ове недеље из Америке је пребацио још 2.700 војника у Источну Европу. Њих 1.000 распоређено је у Пољској, а 1.700 у Румунији.

Фраза ‘неизбежна инвазија’

Осим тога, Бајденови сарадници свакодневно упозоравају на руску инвазију на Украјину, за коју тврде да само што се није догодила. Портпаролка Беле куће Џен Псаки тек је након објаве става Зеленског у медијима изјавила да у обраћањима јавности више неће користити фразу „неизбежна инвазија“ како би описала могућу инвазију на Украјину.

– Послали смо поруку коју нисмо желели да пошаљемо, а то је да знамо да је председник Путин одлучио да крене у инвазију. То још не знамо, тако да више нећемо користити фразу „неизбежна инвазија“ – казала је Псакијева.

Новинарима ускраћен приступ војницима САД

Новинари који прате Пентагон и америчку војску упутили су протест америчкој влади јер им није омогућен приступ новом контингенту војника у Источној Европи. Извештачи кажу да им је ускраћена прилика да интервјуишу припаднике тек придошлих трупа које су распоређене у Пољској и Румунији. Новинари тврде да су таква ограничења крајње ретка у временима мира, а неуобичајена чак и у активним ратним зонама. Према њиховим речима, то се коси са основним принципима слободе штампе. Међутим, портпарол Пентагона Џон Кирби изјавио је да су одлуке о ограничењима извештавања део шире стратегије владе САД за управљање украјинском кризом на „геополитичкој сцени“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс