Свет

АНАЛИТИЧАРИ ЗАПАЊИЛИ НАТО: Путина баш брига за ваше правне анализице – спреман је на све!

За сада, руски рат против Украјине је само и управо то. Али, Трећи светски рат никад није био ближе.

Док руске снаге нападају Кијев и друге украјинске градове, западне силе веома пажљиво маневришу како би избегле директан сукоб са председником Владимиром Путином, како пише “Политико” човеком који контролише највећи нуклеарни арсенал на свету и нимало се не устеже да се тиме хвали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Западни савезници снабдевају Украјину оружјем и другим материјалом, али су искључили идеју о увођењу зоне забрањеног лета. Док земље ЕУ обезбеђују системе противваздушне одбране, ниједна држава није понудила да пошаље своје трупе.

„Убијање Руса води у Трећи светски рат“

-Спровођење зоне забрањеног лета значи убијање Руса. А све што урадимо а да за последицу има убијање Руса доводи нас до Трећег светског рата – ​​рекао је “Политику” аналитичар из Вашингтона чији рад делимично финансира америчка влада, говорећи анонимно због осетљивости ситуације. Један европски званичник упознат са обавештајним брифинзима за америчке савезнике рекао је да су аналитичари у Вашингтону дошли до застрашујућег закључка.

-Русија је спремна да употреби термонуклеарну бомбу у Украјини – рекао је он.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је у петак поновио жељу алијансе да избегне сукоб и неспремност да се уведе зона забране летова.

-Једини начин да се уведе зона забрањеног лета је да се НАТО авиони – борбени авиони – пошаљу у ваздушни простор Украјине а потом наметне та зона забране летова обарањем руским авиона. Ако то урадимо, завршићемо са нечим што би могло да се оконча свеопштим ратом у Европи у којем би учествовало много више земаља и што би узроковало далеко више људских патњи – рекао је Столтенберг након састанка министара НАТО у Бриселу.

„Замена за борбу против Запада“

Званичници и дипломате који су стручњаци за Русију кажу да напорима да се конфликт прикаже као украјински рат измиче кључна тачка: Путин је напао Украјину управо зато што је изабрала пут ка ЕУ и НАТО. Борба против Украјине, како указују, представља замену за борбу против Запада. Неки верују да се сукоб једино може решити ако се реше Путинове жалбе у вези САД и НАТО. До тада, он ће наставити рат, наводи “Политико”.

Другим речима, Запад ће завршити још директније укључен, политички а можда и војно, него што већ јесте. Неки указују да што се пре то догоди и рат ће се брже окончати. Та рачуница, указује лист, претпоставља да ће Путин изабрати самоодржање спрам нуклеарног армагедона.

Један виши званичник ЕУ рекао је да би Украјинци платили застрашујућу цену као последица тога што Запад инсистира да није у сукобу и одлаже директно учествовање.

-Покушаће да се претварају још неко време и мораће да умре много више Украјинаца – рекао је званичник, додајући да постоји потреба да Запад препозна да је то Путинова главна мета.

Други високи званичник ЕУ је рекао да су се чланице блока постарале да буду сигурне да су оружје и друга помоћ коју шаљу Украјини у складу са Чланом 51 Повеље Уједињених нација, који се тиче права земље на самоодбрану, те да Москва или било ко други не треба на то да гледа као на директан улазак држава ЕУ у конфликт с Русијом.

„Ако се појавимо у рату окончаће се брже“

Моли Мекју, независни безбедносни аналитичар из Вашингтона, рекла је “Политику” да порицањем свог централног значаја у спору западне силе нису успеле да искористе прилику да уједине три словенске нације о којима Путин често говори – Украјину, Русију и Белорусију – али против руског аутократе, у знак подршке демократије.

-Као да не разумемо да смо већ учесник у овом рату – не зато што смо ставили себе тамо, не зато што смо ми тражили овај рат, не због било које одлуке коју је донео НАТО или било коју појединачни билатерални партнер Украјине, већ зато што Владимир Путин води рат против нас. А ако се појавимо у рату, окончаће се брже и са мање мртвих људи и то је заиста одлука коју сада морамо да донесемо – закључила је она.

Мекју је оценила да постоји шанса да Путин одлучи да прошири конфликт чак и кад су западне земље наставиле да ходају по танком законском ужету.

-Мислим да се тренутно дешава веома опрезна правна микроанализа – да ли је борбени авион превише? Да ли то НАТО учествује у рату? Да ли су дронови превише? Да ли то НАТО наоружава Украјину у рату? Знате шта… Владимиру Путину није стало до ваше правне микроанализе од 40 страна коју сте управо послали Савету за националну безбедност – закључила је Мекју.

Извор: Блиц