Србија

ДАНАС ОД 15 САТИ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА У СРБИЈИ! Ево шта нас чека!

Како гласи, одлука ће трајати месец дана, а нови ценовник формираће се сваког петка у 15 часова.

Цена нафте ових дана бележи озбиљан плус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са 107 долара, цена барела је за неколико дана дошла на 122.

Имајући у виду да је нафта берзанска роба и да њена вредност на светском тржишту утиче и на цене у Србији, питање које се ових дана намеће јесте: “ Да ли актуелан рст цене барела у свету значи да и нас чека ново поскупљење горива.“

Цена се сада по новој владиној уредби формира сваког петка.

Пумпе практично на сваки петак од 15 х морају да се прилагоде новим околностима и да промене цене горива уколико за то има и основа.

Влада је пре две недеље донела нову уредбу којом су успостављене нове цене горива на бензинским пумпама широм Србије.

Како гласи, одлука ће трајати месец дана, а нови ценовник формираће се сваког петка у 15 х.

Цена која је тренутно на снази и биће данас до 15 х литар говори да литар евродизела кошта 187,3 динара, а бензина БМБ 95 премиум 176, 1 динар.

Хоће ли се ове цене мењати данас и колико?

Говорећи уопштено о ценама горива, председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да цене енергената расту свуда у свету и да то треба очекивати и у нашој земљи.

– И у Србији цене свих нафтних деривати мораће да расту, јер то уопште не зависи од нас, као и цена гаса – рекао је Вучић.

Небојша Атанацковић власник једне приватне пупме каже да данас не очекује велико померање цене.

– Моја прогноза је да се цена неће мењати, а ако се и буде мењала биће то благо, било да иде у плус или у минус. У ком правцу ће сада да иде зависи од котизација великих трговаца дериватима, а не од тога како се креће цена на берзи – рекао нам је Атанацковић.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије више пута је поновио да цена нафте у Србији зависи од оне у свету, али и да преливање поскупљења односно ниже цене нафте са берзе на Србију, није аутоматско.

– Цене на светском тржишту не могу тако брзо утицати и на цене код нас. Тако не можемо прецизирати да ли поскупљење које гледамо ових дана или нижа цена у свету, то исто може одмах донети и нама, рекао је Мићовић.

Трећи саговорник, такође учесник на тржишту нафте, незванично нам је рекао да данас очекује раст цене горива, али благи.

Удружење нафтних компанија Србије објавило је прошле недеље детаљан приказ цена горива у 11 земаља у окружењу. Посматрајући цене дизела, бензина и гаса, лако је закључити да се ценовници добро разликују чак и у комшијским земљама.

Када су у питању цене бензина и дизела предњачи Грчка. Прерачунато у динаре литар бензина у Грчкој кошта 229 динара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс/Srbijadanas.com